tiistai 11. marraskuuta 2014

Argumentum ad cultūram

On opittava ymmärtämään muita kulttuureita, on lause joka kuullaan usein vapaamielisissä piireissä. Ja on totta, että maailman kulttuureilla on paljon tarjottavaa. Usein vain yksi kulttuuri jää muiden jalkoihin. Nimittäin kulttuureihin tutustujan oma kulttuuri. Meillä Suomessa, kun joku vetoaa Suomalaisen kulttuurin säilyttämisen tärkeyteen, se yhdistetään välittömästi maahanmuuttoa vastustavaan liikehdintään. Ei siinä, perusteita yhdistämiseen toki on.

Kaivelen nyt vanhoja ja nostan esiin Madventures-kissan ja tarjoilen sen arvovaltaisille vierailleni päivälliseksi. Madventuresin logiikka oli kunnioittaa (usein hyvin köyhiä) ihmisiä, jotka ruoan tuovat pöytään. Logiikka on veden pitävä. Aina siihen saakka kunnes tullaan ideologisiin ja eettisiin kysymyksiin. Jos ideologiasi yksinkertaisesti ei salli sinun syödä lihaa, on ideologiasi kannalta hyvin epäeettistä syödä lihaa, tarjosi sitä kuka tahansa.

Hahmotetaanpa asiaa esimerkillä. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu perinteisesti läskisoosi. Läskisoosi tehdään sianlihasta. Tämä on muslimille tiukka ei. Vapaamielinen ihminen ei silti mene sanomaan tälle, että hän on epäkohtelias, kun ei suostu syömään vierailulla tarjottua läskisoosia. Meidän pitää ymmärtää toista kulttuuria. Sitten, kun olemme ulkomailla ja meille tarjotaan ruokaa on meidän epäkohteliasta kieltäytyä, koska meidän pitää kunnioittaa toista kulttuuria. Huomaatteko ristiriidan? Kulttuuriin vetoaminen on argumentaatiovirhe.

Miten tässä sitten pitäisi luovia? Oikeaa mallia ei ehkä ole olemassakaan, mutta itse olen ratkaissut omalta osaltani tilanteen pyrkimällä eroon periaatteista ja ajatuksesta, että mitään kulttuuria pitäisi kunnioittaa vain siksi, että se on kulttuuri. Kaikissa kulttuureissa on hyvät ja huonot puolensa. Siinä missä meille tekee hyvää perehtyä toisiin kulttuureihin, tekee muille myös hyvää tutustua meidän kulttuuriimme.

Kulttuuri on amorfinen ilmiö, eikä sitä kannata liikaa kunnioittaa, tai se jyrää meidät alleen kyselemättä oletko konservatiivi, vai liberaali.