sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Kuinka pelastetaan maailma

Tämän viikon toiseksi merkittävin saavutus ihmiskunnan historian kannalta oli, kun Philae luotain laskeutui 67P/Churyumov–Gerasimenkolle. Ihmiskunta sai huteran otteen uudesta taivaankappaleesta, vaikka kaikki ei mennytkään ihan toivotuimmalla tavalla.

Tämän viikon merkittävin saavutus ihmiskunnan historian kannalta oli, kun Rosetta-projektin tiedemiesryhmässä olevan Matt Taylorin paita saatiin revittyä hänen päältään. Samalla revittiin julkisesti myös Matt Taylor itse. Taylorin suuri rikos oli se, että hänellä oli yllään paita, josta saattoi tarkkaan syynäämällä erottaa (rumpujen pärinää) vähäpukeisia naisia. Kyllä! Niinkin hirveään tekoon Taylor syyllistyi! On täysin oikein lynkata julkisesti ihminen joka on saanut ystävältään lahjaksi paidan. Matt Taylor pyysi jälkikäteen itkien anteeksi julmaa tekoaan.

Minuakin hieman itketti. Nimittäin ihmisyyden puolesta. Meillä menee tasa-arvotaistelussa niin huonosti, että kun todellisiin ongelmiin ei voida puuttua, puututaan mihin tahansa muuhun. On ikävä pyöräyttää toivottoman tutun kuuloinen lause: Jos paidassa olisi ollut vähäpukeisia miehiä, ei ketään olisi kiinnostanut. Feminismin kannalta tämä episodi oli katastrofaalinen. Feminismiä ei nimittäin ole seksuaalisuuden hakkaaminen ihmisistä pois. Se on sovinismia.

Mikä sitten tähän tilanteeseen johti? Naiset kohtaavat elämässään paljon seksuaalisia kommentteja. Sille tulee yliherkäksi. Viha alkaa kasvaa, ja lopulta kaikki mikä vähänkään viittaa seksuaalisuuteen alkaa näyttää naiseuteen kohdennetulta vihalta. Slavoj Zizek on esittänyt, että jo lähtökohtaisesti toisten ihmisten kanssa kommunikointi edellyttää loukkausta. On siis mahdotonta esittää toiselle seksuaalista mieltymystään ilman, että loukkaa toista.

Todellisuudessa Matt Taylorin paita loukkasi idealismia, -ajatusta siitä, että koskaan ei tarvitsisi kohdata toisten haluja, jos ne ovat ristiriidassa omien halujen kanssa. Ja kuten aina tiukka idealismi johtaa jonkun pään leikkaamiseen ennemmin tai myöhemmin. Tässä tapauksessa se oli Matt Taylorin.

Hyvä yleisö: Aion hankkia itselleni vastaavanlaisen paidan. Aion ostaa myös mukin jossa on vähäpukeisia naisia, ostaa itselleni sellaisen tapetin, pyjaman, auton, ja kun saan itselleni tyttöystävän ostan hänelle mekon jossa on vähäpukeisia naisia! Ihan vain sen takia, että haluan nähdä tasa-arvoisen maailman, jossa yhden paidan takia ei ketään tarvitse nöyryyttää julkisesti.