perjantai 21. marraskuuta 2014

Miksi amfetamiinin kuuluisi olla laillista

Poliisi saa radioonsa ilmoituksen, että puistossa istuu pari epämääräisen näköistä ihmistä. Hetkeä myöhemmin ollaan jo kollaamassa läpi reppuja ja taskuja. Etsinnän yhteydessä löytyy muutama gramma amfetamiinia. Repun omistaja ei ihan täsmälleen edes tiedä missä on, mutta Tampereelle on miehen matka, sillä siellä hänellä on vanhoja poliisin kanssa selvittämättömiä asioita. Poliisi takavarikoi vauhtipussin ja rikoslista pitenee.

Kenet tässä pelastettiin? Miestä ei ohjattu hoitoon. Mieheltä vietiin päihdyttävä aine ja hän tarvitsee sitä lisää. Todennäköisesti sen hankkimiseksi hän joutuu nyt rikkomaan jotain toistakin lakia. Hän hankkii sen epämääräisestä lähteestä, jolloin aineen laadusta ei ole mitään takeita. Aine saattaa olla tappavan vaarallista epäpuhtauksien takia.

Minkään päihteen laillistaminen ei tee päihteestä ongelmatonta, mutta minkään päihteen laittomana pitäminen ei pelasta yhtään käyttäjää. Päihteiden laittomuus ainoastaan ruokkii järjestäytynyttä rikollisuutta ja potkii viimekädessä niitä, jotka eniten ovat muutenkin ongelmissa selviytyä elämästä.

On todella kaunista katseltavaa, kun yhteiskunta potkii naamaan sen heikoimpia jäseniä ja kansa nyökkäilee vieressä, että "kyllä juuri näin pitää toimia". Jos minulta kysytään häpeänkö olla suomalainen, niin noina hetkinä sanon varmasti "kyllä".