tiistai 9. joulukuuta 2014

Painekattiloista

Tällä viikolla olemme saaneet seurata pikkutyttöä, joka tempaisee muut matkustajat iloisella tanssillaan mukaansa. New Yorkia kutsutaan usein etniseksi painekattilaksi, jossa asukkaat pikkuhiljaa sekoittuvat keskenään yhtenäiseksi massaksi. New York on varmasti sitä, mutta on New Yorkissa muutakin. Se on nimittäin kulttuurinen painekattila myöskin. Kun ihmismassaa lisätään tietylle alueelle riittävästi, alkaa taiteissa tapahtua. Kun yksi alkaa vieressä tanssia, alkaa kohta toinenkin.

Me suomalaiset pidämme itseämme jurona porukkana. Ja tavallaan se pitääkin paikkansa. Meitä on nimittäin liian vähän neliökilometrillä. Jos yksi ihminen joka tykkää tanssia tanssii metrolaiturilla, on epätodennäköisempää, että laiturille sattuu toinen joka tykkää tanssia. Mutta jos sattuu niin, että laiturille sattuu usea ihminen joka tykkää tanssia, ja yksi heistä alkaa tanssia, on todennäköistä, että pian laiturilla tanssivat kaikki. Sosiaalinen paine.

Jos ajatellaan Pariisia 1900-lukujen alkupäässä, oli se taidemaalauksen painekattila, jengiä tuli ympäri maailmaa juuri sinne maalaamaan, ja pian sitä istuttiinkin samoissa pöydissä Pernod-päissään miettimässä juuri sen hetkistä taiteen olemusta. Maalaustaide alkoi mullistua. Sama tosin oli käynyt niillä seuduilla jo useampaan otteeseen, mutta otin tämän esimerkiksi sen tunnettuuden vuoksi.

Jos mittaillaan väestönmäärää sekä sen tiheyttä olisi tällä hetkellä kaikkein suurimman kulttuurisen mullistuksen vaikutuksessa melko varmasti Mumbai, mutta sieltä puuttuu riittävä etninen monipuolisuus. Näin laskennallisesti vaikuttaisi, kun hiukan Wikipediaa pyörittelin, että Pariisi, tai New York ovat yhä niitä keskuksia, joissa todennäköisesti kulttuurissa tapahtuu muutoksia eniten.

Runoilijan näkökulmasta olen pitänyt Helsinkiä viimeaikojen mielenkiintoisimpana kaupunkina, meille tulee runoilijoita käymään ympäri maailmaa sekä oma sanataiteemme elää vahvana eritoten nuorissa. Mutta minua epäillyttää, riittääkö Helsingissä massa maailmanlaajuiseen mullistukseen asukasluvun, väestöntiheyden ja etnisen sekoittuvuuden osalta minkään taiteen mullistamiseen.

Lisäksi runoudella on yksi ongelma: Se on hajautettu liki 7000 tuhanteen puhuttuun kieleen, joista on vaikea saada aikaan mitenkään maailmaa yhtenä liikkeenä mullistavaa konsensusta. Paitsi onhan meillä rap...