maanantai 29. joulukuuta 2014

Sukupolvi Öö

Pari vuotta sitten ensi-iltaan tullut Keanu Reevesin tähdittämä Generation Um... sai kriitikoilta ja yleisöltä murskaavat arvostelut. Ihan päivittäin ei Rotten Tomatoesin arviot ala ja päädy samalla numerolla. Yhäkin siellä komeilee pyöreä 0%. Myöskään yleisön arviot eivät lupaa elokuvasta hyvää. Imdb:n pisteet pyörivät siinä neljän hujakoilla.

Ja sitten olen minä. Minä rakastan sitä mitä niin monet tänä päivänä vihaavat: 90-luvun indie-elokuvaa, slacker-elokuvia, Jim Jarmuschia, kaikkea sitä missä ei tapahdu oikeastaan yhtään mitään. Rakastan sitä, kun elokuvan päähenkilö ei puhu mistään, ei kasva miksikään, eikä löydä elämästään mitään. Rakastan sitä, ettei päähenkilö kasva miksikään.

Elokuvat valehtelevat meille. Niissä väitetään, että meillä kaikilla on elämässämme jokin juoni joka päättyy joko gloriaan, tai tragediaan. Hyvin harvoin sanotaan, että elämä itsessään on sekä gloriaa, että tragediaa, usein samaan aikaan, samasta lähteestä syntynyttä.

Kun köyhä, yksinäinen eläkeläinen kuolee, ei tapahdu mitään. Eläkkeet jatkavat tulemistaan, postit jaetaan yhä ja yhtiövastike menee automaattisesti taloyhtiön tilille. Vasta kuukausia, ehkä vuosia myöhemmin, kun patterit täytyy ilmata tapahtuu jotain, mutta ei vainajalle, vaan pankille, postille ja taloyhtiölle. Huoltomies ehkä ajattelee eläkeläistä iltaoluella, mutta seuraavana päivänä hänellä on mielessään vain tulosveto.

Kun kriitikot raivoavat Generation Um...-elokuvan hajanaisuutta ja päämäärättömyyttä, ovat he unohtaneet 90-luvun Indie-elokuvien sanoman joka koskettaa meitä vielä enemmän kuin silloin. On harhaista kuvitella, että elämän on tarkoitus johtaa johonkin. Meidän ei kuulukaan tulla elokuvatähdiksi, tienata miljoonia ja olla kaikkien rakastamia. Meidän kuuluisi nauttia siitä, kun meille ei tapahdu mitään.

Generation Um... ja muut kaltaisensa elokuvat häviävät haastaessaan runousopin ainoastaan yhdelle ohjelmalle, jota katson sen asiapitoisuuden takia vielä mieluummin. Peko pyykinpesukoneen 90 asteen pesuohjelma.