sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Liika varovaisuus tekee lumipallon

Aina aika-ajoin hämmennyn ihmisten kyvyttömyydestä asettaa omia rajojaan. Tämä toimii melkein kaiken tekemisen kanssa, mutta koska rakkaussuhteet tuntuvat näkyvän yliedustettuna tässä ilmiössä, otan sen nyt sitten esimerkiksi.

Tavallisen usein * ihmisillä on vaikeuksia sanoa toiselle ihmiselle, että tämä ei romanttisesti kiinnosta. Yleensä tämä ongelma kasvaa lumipallomaisesti. Kun toinen osoittaa varovasti kiinnostusta toista kohtaan, on näennäisen helppoa varovaisesti myös pyrkiä se torjumaan.

Varovaisen kiinnostuksen onkin tarkoituksellista olla hieman kätkettyä, sillä se jättää tilaa puolustautua ikään kuin sanoen, että "eihän tämä nyt niin vakavaa ole". Näin kiinnostuneen pinta pysyy tahrattomana. Mutta varovainen torjunta ei toimi. Varovainen torjunta antaa viestin, ettei torjuja ole varma torjunnastaan. Se saa siis kiinnostuneen helposti miettimään, että jotain on mahdollisesti vielä tehtävissä. Näin lumipallo alkaa siis vyöryä.

Usein kun lumipallo alkaa vyöryä, kasvaa myös moraalinen ongelma. Vaikka toisen haluaakin torjua, ei kumminkaan haluaisi tätä loukata. Ja mitä pidempään pallo vyöryy, sitä vaikeammaksi tilanne muuttuu.

Looginen ja kohtelias ratkaisu on viestinnän selkiyttäminen. Jos tuntuu siltä, että joku lähestyy sinua romantiikka mielessään, eikä itseäsi kiinnosta, niin ihan oikeasti asiaa voi selkiyttää ensin kysymällä onko tämä kiinnostunut ja sitten selkeästi esittää, että lähestyjä on varmasti kovin mukava (jos on) ja ilmoittaa omien intressien olevan muualla.

Tämä saattaa tuntua näin ensi alkuun vaikealta tehtävältä, mutta kun miettii sitä miten vaikeaksi tilanne muuttuu lumipallon kasvaessa, on tämä huomattavasti helpompi ratkaisu. Lisäksi se säästää aikaa ja vaivaa kaikilta osapuolilta. Hitto! Sen sijaan, että ihminen käyttäisi sinuun aikaansa, voisi hän olla löytämässä elämänsä rakkautta. On virheellistä kuvitella, että liika varovaisuus on synonyymi kohteliaisuudelle.

Nyt jos joku muuttoapuani kaipaava lukee tätä, niin soita vaan avuksi. En kumminkaan osaa sanoa "ei"...

*Tavattoman usein on oxymoron.