tiistai 10. maaliskuuta 2015

Fysiikka rajoittaa yhteisymmärrystä

It's a shame that everything has to have a label, sanoi George Carlin-vainaa aikanaan. Lause on muodostunut hänen sanomisistaan henkilökohtaiseksi suosikikseni. Se kuvaa hienosti ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Mutta siinä on virhe!

Kokemuksena elämä on ihmiselle hyvin kaksijakoinen. Se luovii jossain lauman ja yksilön välisessä tilassa eikä koskaan ole varmaa kumpaan todellisuuteen kannattaisi jalkansa asettaa. Tässä kieli tulee olennaisena tekijänä esiin. Kieli määrittää ihmiselle lähes kaiken olemassa olevan. Me olemme rajoitettuja ymmärtämään maailmaa kielten rajoittamalla tavalla.

Ei siis olekaan mikään ihme, että meille kvanttimekaniikkaa tuntemattomille ihmisille Syksy Räsäsen maailma tuntuu vaikealta käsittää. Syksy puhuu meille tuntematonta kieltä, eikä paraskaan yritys kääntää sitä meille ymmärrettävään muotoon ole merkityseroista vapaa.

Kun ihmistä ajattelee lajinsa edustajana, tulee väistämättä mieleen, mikä kaikki ihmiselle tyypillinen käytös pohjautuu juuri sanoihin. Jos meillä esimerkiksi ei olisi käsitettä rakkaudesta, olisimmeko kykeneviä rakastamaan? Humanistisista syistä on hyvä olla testaamatta epäonnistuisiko ihminen jälkikasvunsa hoitamisessa, jos tällä ei olisi rakkauden käsitettä.

Kun kieli on yhtenäinen ihmisten välillä, on tapa käsitellä maailmaakin yhtenäinen. Siksi filosofia tarttuukin ensimmäisenä kieleen ja koittaa vasta sen jälkeen ratkaista elämän tarkoitusta. Ja juuri tässä kohtaa George Carlin-vainaa putosikin kuoppaansa. Hän havaitsi, ettei yleinen käsite kohtaa hänen omaa kokemusta itsestään.

Mutta Georgen johtopäätös oli eri kuin minun. Mielestäni ei ole nimittäin harmillista, että kaikelle täytyy olla nimi, vaan päinvastoin. Mielestäni nimiä pitäisi olla enemmän. Nimiä pitäisi olla loputon määrä, niin että kaikki mikä on erillistä olisi myös erillisesti nimetty. Näin välttyisimme yleistyksien aiheuttamasta väärinkäsitysten loukosta ja Syksy Räsänenkin vaikuttaisi meistä ihan keskinkertaiselta ajattelijalta. Tällaisen kielen kehittyminen on vain ikävä kyllä fysiikan lakien vastaista.

Niinpä minun lauseeni onkin: It's a shame we are unable to label everything.