maanantai 30. maaliskuuta 2015

Neron leimaus

Meidän yhteisössämme neron leiman voi saada kuka tahansa. Ei tarvitse kuin sattumalta osua johonkin josta suuri joukko pitää.

Todellisen poikkeuksellisen älykkyyden kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Poikkeuksellinen älykkyys ei itseasiassa näytä nerokkaalta, sillä poikkeuksellinen älykkyys tapahtuu ihmisen sisällä, ei ulkona. Voimme kaikki myöntää, että Einstein oli nero. Mutta ei häntä kutsuta neroksi siksi, että hän oli nero. Häntä kutsutaan neroksi siksi, että hän oli myös viihdyttävä. Hän oli helposti lähestyttävä, hauska mies, jolla oli veikeä eteläsaksalainen aksentti.

Jos Einstein olisi ollut olemukseltaan vähemmän viehättävä, papereihinsa tuijotteleva monotonisella äänellä mumiseva jäykkä ihminen, ei häntä tunnettaisi yhtenä maailman suurista neroista. Häneen kyllä varmastikin viitattaisiin usein sivulauseessa "koska Einstein", mutta päälauseeseen hänellä ei olisi mitään asiaa.

Nerokkuus usein sotketaan myös luovuuteen, jota se ei tietenkään ole. Luovuus on kykyä yhdistellä asioita. Nero toki on luova, mutta niin ovat kaikki muutkin ihmiset. Nero voi olla myös muita nopeampi luomaan sillä hän on nero ja nerokkuus yksinkertaisesti on kykyä ajatella nopeammin.

Karisma toki on vetoavaa, mutta ei liene hyvä pitää karismaattista henkilöä nerona, sillä on erittäin pitkälti mahdollista, että karismaattinen henkilö onkin ihan tavallinen ajattelija... Tai täysi idiootti.