maanantai 6. huhtikuuta 2015

Varasta museosta maalaus!

90-luvun hittisarjassa Seinfeld päähenkilö ajautui hämäräbisnekseen. Seinfeld kuvasi videokameralla salaa elokuvateatterissa elokuvan pimeille markkinoille. Hän sattui myös tajuamattamaan omistamaan taiteellista lahjakkuutta ja tätä laitonta kopiota pidettiin parempana kuin alkuperäistä elokuvaa.

Tänä päivänä tiede pohdiskelee, onko tunteita jäljittelevät keinotekoiset järjestelmät todellisia tunteita. Kysymys lienee lähinnä laadullinen. Jos jäljitelmä on riittävän tarkka, on ainoa erottava tekijä lähinnä asenteellinen. Ihminen on erityinen ainoastaan siksi, että ihminen on brändätty erityiseksi. Mikä tahansa lenkkari ei ole Reebok, mutta voi käytännössä olla tasan yhtä hyvä, tai jopa parempi.

Museoiduista maalauksista on tehty käsin, valokuvaamalla ja nettiin jakamalla kopioita jo hyvän aikaa. Maalauksia pidetään arvokkaana kulttuurihistoriansa takia. Ja siksi, että niiden maalannut henkilö oli karismaattinen henkilö. Pääpaino kumminkin lienee kulttuurihistorian puolella. Tämä tarkoittaa sitä, että teoksen sisältämät viestit ja niiden tulkinnat ovat olennaisimpia. Jos voimme olettaa näiden tulkintojen olevan saavutettavissa myös kopioiden kautta, menettää alkuperäinen maalaus ainutlaatuisuutensa. Arvosta jääkin jäljelle se, että maalauksen on maalannut karismaattinen henkilö.

Yhteiskunnallinen etu ei tee karismaattisen henkilön karsimalla oikeastaan mitään. Vaikka onhan karismalla suurten joukkojen hallinnallinen virka, mutta se ei liene parasta yhteisön kannalta verrattuna valistukseen. Museoitujen teosten maalarit tuppaavat myös usein olemaan kuolleita (mikä ei karismaa kumma kyllä välttämättä vähennä).

Lukuunottamatta tutkijoita, jotka tutkivat menneiden aikojen tekniikoita lähinnä entisestään pönkittääkseen maalareiden karismaa, on alkuperäisen maalauksen sijainti siis täysin yhdentekevä. Mutta niin kauan, kun yleinen mielipide on tätä ajatusta vastaan, on teoksilla mahdollista tienata rahaa.

Joten varasta museosta maalaus! Tai älä sittenkään, sillä tunnettujen varastettujen maalausten realisoiminen valuutaksi on lähes ylitse pääsemättömän hankalaa. Eikä niitä oikein voi avoimesti omallakaan seinällä roikottaa.

Kannattaa silti käydä museoissa. Ihan vaikka vain ihmettelemässä mitä voisi ilkikurispäissään ottaa omalle seinälle roikkumaan.