perjantai 8. toukokuuta 2015

Brianin elämän "olette kaikki yksilöitä" -puheen merkitys

Ihmiset suosivat virheellisiä järjestelmiä, sillä se mahdollistaa haaveen jossa voi hyötyä virheellisestä järjestelmästä jonain päivänä itse.

Rakenne on humoristinen. Opportunismi johtaa elämään, jossa hyväksytään puute toivossa, että joku päivä eletään yltäkylläisyydessä. Kyseessä on kumminkin pyramidihuijaus, jossa vain harvat käärivät voitot.

Monty Pythonin Brianin elämässä ihmiset etsivät itselleen messiasta. Elokuva nerokkaasti osoittaa messiaan etsinnän suurimman ongelman. Ihmiset eivät etsi messiaasta totuutta, vaan messiaaksi kelpaa kuka tahansa joka antaa tyydyttävän vastauksen: Sinulla on oikeus elää kurjuudessa ja tavoitella yltäkylläisyyttä. Aivan kuten tähänkin asti on tehty, mutta auktoriteetin antamalla luvalla.

Kun kansa vaeltaa Brianin kotitalolle pitäen Briania messiaana, Brian yrittää vakuuttaa kansaa ajattelemaan omilla aivoillaan. "Olette kaikki erilaisia! Olette kaikki yksilöitä", Brian kuuluttaa ja kansa toistaa. Kansan seassa on yksi toisinajattelija. Hän kieltää oman yksilöllisyytensä. Hän on joukon todellinen messias. Hänet kumminkin vaimennetaan, koska opportunistinen ihminen ei halua nähdä totuutta ja luopua omasta yksilöllisyydestään. Hän ei enää avaa suutaan, sillä hän ymmärtää, että ajatuksiensa ääneen lausuminen johtaa joko kuolemaan, tai ikonin asemaan nousemiseen. Kumpaakin hän haluaa välttää utilitaristisista syistä.

Ihminen laiskuuttaan kestää elämän puutteessa. Hän kuvittelee olevansa onnellinen, kun ei korjaa virheellistä järjestelmää. Laiska ihminen ei huomaa tekevänsä todellisuudessa enemmän töitä kurjuutensa ylläpitämiseksi, kuin mitä järjestelmän korjaaminen vaatisi. Hän on valmis taistelemaan vaikka omaa veljeään vastaan, jotta voi ylläpitää sitä epätodennäköistä haavetta, jossa hän on elämänpelin lottovoittaja.