perjantai 29. toukokuuta 2015

Bruttolaskelma underground runoilijan työllistävästä vaikutuksesta

Näin perustulon kynnyksellä teen kevyen laskutoimituksen kuinka paljon voisin työllistää ihmisiä, jos saisin aina tarvitsemani rahoituksen:

1. Jos minun ei tarvitsisi tehdä leipäni eteen mitään muuta kuin kirjoittaa, pystyisin tuottamaan keskimäärin neljä kokoelmaa vuodessa sillä mallilla jolla teen niitä, eli n. 30 sivuisina kuvitettuina vihkoina.

-Kuvitukset ja taitto karkeasti arvioituna 1000euroa/kokoelma. (Tämä on toki haasteellinen laskea, sillä graafisella alalla on paljon hintaeroja, eikä varsinaisesti mitään TES:n alaista touhua.)
-Keskimäärin painatan vihkoja 200-300 jolloin kilpailuttamalla kotimaisilla painofirmat työn hinnaksi tulee n. 250 euroa rahteineen.

Henkilötyötunteina tämä on n. 80 tuntia.

Vuodessa siis: 5000 euroa ja 320 työtuntia.

2. Koska olen myös lavarunoilija, teen keikkoja n. 30 vuodessa. Käytännössä näistä kumminkin isoja tapahtumia on n. 6. Jos valtio tukisi tekemistäni voisin kuvitella sen nousevan helposti 12:een.

-Ottaen huomioon tapahtumatuottajien nykyisen tilanteen olisi tapahtumatuottajan palkka minun osaltani n. 50 euroa, jos se jaetaan muiden esiintyjien bookkaamisten kesken. Reilussa maailmassa summa olisi moninkertainen. Yhteistyösumma voidaan laskea 250 euroon kumminkin, koska tapahtumat ovat kokonaisuuksia.

Vuodessa siis: 3000 euroa ja  vähintään 96 työtuntia.

3. Omat palkkioni, jos voisin ottaa taksan jokaisesta keikasta jonka teen olisi vuodessa n. 3000 euroa.

4. Tapahtumien luonteen takia voidaan olettaa yhden tapahtuman työllistävän 12 kertaa kaksi baarimikkoa n. 4 tunnin ajan.

-TES:in mukaan tämä tarkoittaa vähintää 1200 euroa vuodessa.

Yhteensä siis vuodessa työllistäisin n. 13 000 eurolla ihmisiä.

Laskelma on melko epätieteellinen ja suuntaa-antava bruttolaskelma, eikä ota huomioon esimerkiksi keikkamatkojen työllistävää vaikutusta. Lisäksi, tähän ei ole laskettu muihin taiteilijoihin kohdistuvaa epäsuoraa vaikutusta, joita ovat esimerkiksi toisten esiintymiset samoissa tapahtumissa.

Käytännössä yhteiskunnan asennoituminen minun työhöni on halveksuva, eikä näe siinä mitään käytännön hyötyä... Semmosta.