torstai 18. kesäkuuta 2015

Ääriajattelu

Äärioikeisto. Äärivasemmisto. Ääriuskovainen. Nämä kaikki ovat termejä joihin voi törmätä mediassa ja keskusteluissa, kun on politiikasta puhe.

Yksi maailmaa tarkkailevan ihmisen perustavia harhoja on se, että tarkkailija on kaiken keskellä. Ja kaikki mikä on tarkkailijasta nähtynä kaukaista vaikuttaisi olevan maailmankaikkeuden äärellä. Käsite oikeisto ja vasemmisto juontaa juurensa vuoteen 1789, jolloin Ranskan säätyvaltiopäivillä kuninkaan kannattajat asetettiin oikealle, ja kuninkaan vastustaja vasemmalle puolelle. Tällöin jaottelu oli selkeä x, tai y ja siten toimiva. Kyllä, tai ei. Oikea, tai vasen.

Nykyiseen demokraattiseen malliin jaottelu on kovin epäsopiva. Ihmisiä asetetaan janalle oikean ja vasemman välillä. Ikään kuin vahva, tai heikko kyllä ja vahva, tai heikko ei. Kun pakettiin lisätään vielä konservatiivisuus ja liberaalius ollaan melko sekavassa nelikentässä jonka keskipisteeseen päätyvä mitä ilmeisimmin on joko kaikkein normaalein, tai sitten täysin kyvytön olemaan mitään mieltä.

Asetelman pahin ongelma on se, että se asettaa nykytilanteen kaikkien ratkaisuiden keskipisteeseen. Jos joku on siis mieltä, että järjestelmä on täysin virheellinen, on hän tällä mittarilla mahdollisimman kaukana keskipisteestä, siis ääriajattelija. Todellisuudessa hän kumminkin on tuollaisella mittarilla mittaamattomissa, sillä hän tarjoaa vaihtoehtoa järjestelmälle.

Jos kävisimme työpaikan kahvihuoneessa keskustelua, pitäisikö virkistyspäivän kalakeittoa kuumentaa mikroaaltouunissa pitkään pienellä teholla, vai nopeasti suurella teholla, ei kalakeiton lämmittämistä keittolevyllä ehdottavaa syytettäisi ääriajattelijaksi.

Ääriajattelusta syytetään myös väkivallan omiin käsiinsä ottavia fundamentalisteja. Voidaan toki sanoa, että uskonnolliseen toimintaan kuoleman uhalla ihmisiä ajavat ovat suurelta osin ongelmallisia, mutta eivät he minkään ääressä ole, vaan he pelkästään kaventavat vaihtoehtoja minimiin. He luovat siihen ideaan keskipisteen jolta poikkeaminen on pois suljettu vaihtoehto.

Jos todella haluaa tarkastella mitä mieltä kukin on, täytyy ensin astua mittarin ulkopuolelle. Siellä universumi näyttää kaikkialla samalta.