tiistai 30. kesäkuuta 2015

Punk in Finland

Aina silloin tällöin mediaan ilmestyy lause "pahamaineinen Punk in Finland-nettifoorumi". Punk in Finlandin aktiivisena käyttäjänä minun on pakko tarttua siihen. Osittaisena syynä Punk in Finlandin pahaan maineeseen voitanee laskea median tapa tarttua asioihin silloin, kun se näkee niissä jotain negatiivista.

Keskimääräiselle suomalaiselle Punk in Finlandin paha maine liittynee enimmäkseen muutama vuosi sitten Tampereella itsenäisyyspäivän juhlien  yhteydessä sattuneisiin levottomuuksiin. Levottomuuksiin joissa syypäinä oli yksittäisiä ihmisiä, niin virkavallan kuin kansalaisten puolelta. Jo ennen Tamperetta tapahtumaan liittyi poliisin ja foorumin ylläpidon välistä julkista mielipiteenvaihtoa käyttäjien yksityisyydestä.

Viimeisin jonkin verran huomiota aiheuttanut sattumus liittyy Timo Hännikäisen nettikirjoitteluun, jossa Perttu Häkkinen sai takkiinsa. Minun mielestäni ansaitusti, mutta uskon Pertun selviävän itsetuntoaan lohkaisseesta kolhusta vielä seuraavaankin juhannukseen. Yksi Pertun mielipahaa lisännyt asia sattumuksessa oli Punk in Finlandin reaktio, joka ei Perttua kauheasti selkään taputellut.

Jami Järvinen tarttui Kansan Uutisisten verkkosivuilla aiheeseen jokin aika sitten. Kirjoitus on noin muuten osuva, mutta minun täytyy tarttua tässäkin tapauksessa tapaan jolla Punk in Finland on esitetty "trollifoorumina".

Jotta voisimme tarkastella Punk in Finlandia mitenkään järkevästi, on syytä avata foorumin historiaa. Punk in Finland syntyi reilu kymmenen vuotta sitten Toinen Vaihtoehto -lehden nettisivuilla olleen keskustelupalstan korvaajaksi. Tämä yhteys on edelleen nähtävissä foorumin ns. etusivulla. Aikana jolloin internetiä ei vielä ollut Toinen Vaihtoehto oli punk-liikkeen tapa keskustella asioista. Poiketen aikalaisistaan, Toinen Vaihtoehto ilmestyy yhä, vaikka alkuperäinen lehden päätoimittaja onkin poistunut joukostamme. Toinen Vaihtoehto onkin pienimuotoinen instituutio punkista kiinnostuneiden keskuudessa. Ihan hyvä instituutio.

Noista ajoista Punk in Finland on kasvanut melkoisesti. Reilussa kymmenessä vuodessa foorumilla on keskusteltu kaikesta merkityksellisestä ja merkityksettömästä. Yksi itseäni erityisesti ilahduttanut asia foorumin itsensä kehityksessä on ollut keskustelukulttuurin kehittyminen. Pitkän ajan saatossa on syntynyt tapa, jossa pyritän puskista huutelun sijaan ottamaan asioista selvää, sekä argumentoimaan perustellusti. Joitakin foorumilaisia tämä ajatus saattaa naurattaa, mutta väittäisin naurun johtuvan pikemminkin terveestä itseironiasta, eikä suinkaan väittämäni oikeellisuudesta.

Yksi huomio, joka liittyy Järvisen väittämään "trollifoorumista", on lankulla tehty havainto, että internetissä oleviin muihin keskusteluareenoihin verrattuna Punk in Finlandilla on poikkeuksellisen vähän trolleja. Syynä tähän oman näkemykseni mukaan on se, että niinsanottuihin nollapostaajiin kohdistuu voimakasta skeptisyyttä. Jos foorumille astelee saappaat jalassa kirjoittamaan harkitsemattomasti ja huonosti perustellen sanomisiaan, joutuu nopeasti pilkan kohteeksi.

Pilkka saattaa ulkopuolisesta vaikuttaa vihamieliseltä, ja mahdollisesti onkin sitä. Tämä pilkka ei kumminkaan ole ihan yksioikoista. Kymmenessä vuodessa on Punk in Finlandille syntynyt vakiintuneita käsitteitä, jotka avautuvat paremmin vakiintuneille käyttäjille. Esoteerisista syistä jätän avaamatta näitä vakiintuneita käsitteitä, mutta kerrottakoon nyt sen verran, että kun äskettäin rekisteröityneeltä käyttäjältä kysytään mielipidettä takamuksen karvoista, ei häneltä varsinaisesti kaivata mielipidettä aiheeseen.

Pääsääntöisesti Punk in Finlandin käyttäjät keskittyvät foorumin sisäiseen konsensukseen, mutta aina toisinaan tapahtuu reaktioita myös foorumin ulkopuolisiin tapahtumiin. Yksi niistä on Perttu Häkkiseen kohdistunut "trollaaminen". Perttu erehtyi itsetuntoaan halvauttaneessa tilanteessa kuvittelemaan, että Punk in Finlandilla suhtauduttaisiin häneen vihamielisesti. Todellisuudessa kumminkin on niin, että Perttuun suhtaudutaan foorumilla yleisesti ottaen melko myötämielisesti. Foorumin käyttäjät reagoivat Pertun Hännikäisestä ilakointiin pikemminkin pettymyksestä.

Yksi internetin voimista on se, että kun yhdysvaltalainen poliitikko toi julki homovastaisuuttaan, liitettiin joukkovoimalla hänen nimeensä vähemmän mairitteleva käsite. Pyrkimys ei ole varsinaisesti vihamielinen, vaan se on reaktio Santorumin ihmisryhmään kohdistuvaan vihamielisyyteen. (Se miksi reaktio ei ole vihamielinen, on monimutkaisempi juttu, jonka purkamiseen täytynee paneutua omalla kirjoituksella myöhemmin. Koitan muistaa.)

Punk in Finlandin käyttäjäkuntaa yhdistää moni tekijä, eikä luonnollisestikaan ole mahdollista osoittaa tyypillistä foorumille rekisteröitynyttä käyttäjää. Jos jonkinnäköistä yleistä konsensusta löytyy, niin se on liberaali maailmankatsomus. Luonnollisesti Punk in Finlandin punk juurista johtuen käyttäjäkuntaan kuuluu iso joukko anarkisteja. Anarkistien yksi piirre on humanistinen älykkyys. Lähtökohtaisesti anarkistit pyrkivät yleiseen hyvään, vaikka toki anarkian toimivuudesta voidaankin olla montaa mieltä.

Huomauttaisin pahamaineisen Punk in Finland-foorumin kumminkin olleen se areena jossa keksittiin tehdä tämä. Ihan kamalaa toimintaa tuollainen!

Punk in Finlandin käyttäjänä olen tietenkin puolueellinen analyytikko, mutta foorumin puolueetonta tutkimista vaikeuttaa internetin maailmassa verrannollisen pitkä historia, sekä kielellinen eroavuus ympäristönsä kanssa.

PS: Punk in Finlandille Jamilta seuraavan tyyppisiä terveisiä: "Mä luotan pifolaisten kykyyn olla vetämättä herneitä neniinsä vain sen takia, että joku siiderirojalisti on maalaillut foorumia hiukan leveällä pensselillä."