lauantai 22. elokuuta 2015

Työmarkkinakierros

En tunnustaudu Matti Vanhasen faniksi. Silti pienen riemunpilkahduksen mies sai aikaan, kun hän väänsi kättä Antti Rinteen kanssa työmarkkina-asioista. Matti teki sen mitä niin tavattoman harvoin poliitikkojen näkee tekevän julkisesti. Hän nimittäin alkoi keskustella. Matti jopa kysyi Antilta asioita. Se vaan kun Antti ei osannut vastata...

Eikä tietenkään osannut. Jostakin omituisesta syystä kansa päätti valita meitä edustamaan joukon vanhoja setiä, joilla ei ole harmaintakaan aavistusta siitä mitä Suomessa tuotetaan tänä päivänä. Eletään kuvitelmissa joissa ihmisiä voidaan työllistää tulitikkutehtaille. Siis niille tehtaille jotka on aikaa sitten muuttaneet kauas pois.

Osa tästä taattojen väestä on saanut päähänsä, että jos teemme maastamme kolmannen maailman valtion, sillä lisätään ihmisten hyvinvointia. Puhuvat kilapilukyvyn lisäämisestä heikentämällä työntekijöiden hyvinvointia. Ajatus on suorastaan naurettava.

Se miksi tulitikkutehtaat ovat muuttaneet maailmalle, on toki työvoiman halpuus. Mutta niissä maissa tulitikkutehdas on edistystä joka on tullut raakatuotannon tilalle. Aion myös olla sen verran suora, että samaa ideologista libertarismin lippua kannattavat ylläpitävät Kiinan ja länsimaiden välistä kylmää sotaa Afrikassa. He pitävät maita niin kurjassa tilassa, ettei edes tulitikkutehtaan pystyttäminen sinne ole mahdollista.

Tasan niin kauan, kuin maailmassa on tällainen kehityksellinen epätasa-arvo eri maanosien ja maiden välillä, on ihan pelkkää paskanjauhantaa puhua kilpailukyvystä.