tiistai 6. lokakuuta 2015

Tallinnan ja Helsingin malliin

Tallinnassa on nyt jonkin aikaa ollut kokeilussa asukkaille ilmainen joukkoliikenne. Kun ilmaista joukkoliikennettä alettiin ehdotella, sitä luonnollisesti vastustettiin. Kun vastustajilta ei irronnut päteviä argumentteja ilmaisliikenteen vastustamiseen, jollaisia lähinnä on omaetuvetoinen "miksi verotuksella pitäisi kustantaa kaikkien matkustaminen", turvauduttiin viimeisenä oljenkortena ehkä itseäni kaikista historian argumenteista eniten naurattaneeseen viritelmään, jota parasiteeraan seuraavassa:

"Jos joukkoliikenne on ilmaista, eivät ihmiset enää arvosta sitä!"

Lausunnon huvittavuus ei yksinomaan synny sen absurdiudesta, (murhatkaa minut "absurdiudesta"-sanasta) joka paljastuu jo pelkästään sillä, että yhteiskunnat ovat pullollaan yhteisomaisuutta jota arvostetaan. Kirjastot, maantiet ja puistonpenkit kärsivät ajoittain ilkivallasta, mutta suurimman osan ajasta eivät kärsi. Ihmiset kun arvostavat niitä.

Se eniten naurattava juttu on mitä lausunto paljastaa sanojastaan. Se kertoo melko paskaisesta luonteenlaadusta, joka osaa arvostaa vain siinä tapauksessa asioita, että sen menettäminen maksaa hänelle henkilökohtaisesti jotain. Hän on mielenheikko joka kuvittelee, että koska ei osaa itse suhtautua asioihin riittävällä kypsyydellä, ei muutkaan osaa. Lausunnon antaja vetoaa siis huomaamatta itseensä kavalalla tavalla.

Nyt kun Tallinnasta on alettu saamaan käytännön kokemusta asukkaille ilmaisesta liikenteestä, me voisimme tarkastella sen soveltamista Helsinkiin. Jostain syystä tämä keskustelu on kumminkin jäänyt Länsimetro-hankkeen, polkupyöräteiden, jokeriratikan ja pisararadan toteuttamiskeskuteluiden jalkoihin. Nousevaa lipunhinnan subventointiin sentään suostuttiin.

Hiukan tekee mieli rutista, että joukkoliikennekeskustelun luonne on pikkuporvarillinen koska kaupunginhallitus on Kokoomuslais-Vihreä-voittoinen. Keskusteluun ei ole mitenkään saatu mukaan sitä huomiota mitä ilmainen ympärivuorokautinen joukkoliikenne tuottaa kaupungin asukkaille: mahdollisuuden liikkua ja kuluttaa palveluita laajemmin.

Tämä siitäkin huolimatta, että VR on vaihtanut kylkitarrojensa värin punaisesta vihreään...