maanantai 30. marraskuuta 2015

Henkilökohtainen avustaja ja ammattiliitot

Miltä kuulostaisi työ, jossa jatkuvasti sinua yritetään viilata linssiin työtunneissa, ylityökorvauksia ei makseta ja et voi valittaa liittoon, koska omaa liittoa ei ole, ja olemassa olevat liitot eivät ammattikuntaasi jäsenekseen huoli, eikä lakkoiluun tarvittaessa ole mahdollisuutta.

Kuulostaako melko kehitysmaa puuhastelulta? Sitä se onkin, mutta tapahtuu silti ihan naapurissasi.

Henkilökohtaisia avustajia alettiin hakea mol.fissä minun muistikuvieni mukaan alle kymmenen vuotta sitten, ja ilmoitukset ovat lisääntyneet yhdeksi yleisimmäksi työntekijöitä tarvitsevaksi ammatiksi. Sinänsähän on loistavaa, jos ihmiselle tarjoutuu henkilökohtaisen avustajan kautta mahdollisuus asua omassa kodissa, mutta kokemukseni perusteella runsas vaihtuvuus työpaikoilla kertoo myös alan kalamaisuuksista.

Henkilökohtaiseksi avustajaksi pääsee periaatteessa kuka vaan, kunhan on hyvä tyyppi ja suoriutuu tehtävistä. Henkilökohtainen avustaja on kuin lähimmäinen autettavalle ihmiselle. Onkin siis täysin käsittämätöntä, että näin oleellinen kuntien maksama työ on päätynyt ammatinharjoittamisen harmaalle alueelle.

Ammattiliitot: onko tämä teidän mielestänne työläisten veljeyttä? Minun mielestäni ei ole. Ehkä vika onkin siinä, että ala on naisvoittoinen...