tiistai 24. marraskuuta 2015

Juuston oikeaoppinen asema

Joillakin pienillä asioilla on suuri merkitys. Tällaisia ovat esimerkiksi polttoainemittarin johdon eristys kerosiinitankissa, kuten TWA 800:n lentoturma 1996 New Yorkissa osoitti. Mikä on täydellinen ilmanpaine auton renkaissa? Vessapaperirullan kuuluu olla telineessä siten, että rullan ensimmäinen arkki kiertyy yläkautta eteen. Tästä neuvoteltiin aina siihen saakka, kunnes joku löysi vessapaperirullan alkuperäisen patentin, jossa selkeästi osoitetaan miten päin rulla kuuluu telineeseen sijoittaa.

Ja sitten on niitä vaikeita asioita. Nimittäin juuston sijainti voileivän päällä. Ongelmaan on monta ratkaisua, mutta myös monta variaabelia tekijää. Ensinnäkin nykypäivän kolesterolifobiset ihmiset usein jättävät voin ja jopa margariinin pois leivältä. Puhdasoppinen leipäskolastikko katsoo moisen touhun leipäliturgiassa oikomiseksi.

Nimimerkki "arpakynttilä" on selkeästi oikeilla jäljilla Punk in finlandin foorumilla:

Kaavio osoittaa selkeän esteettisen perusteen leivänpäällisten järjestykselle, mutta on hieman puutteellinen ottaen huomioon, että usein leivän päälle päätyy myös jotain muuta. Niinpä leivänpäällisten oikea järjestys perusteluineen on seuraava:

Alimpana: Leipä. Syyt ovat kaikille varsin ymmärrettävät.
Seuraavaksi: Voi/margariini. Levittyy hyvin leivälle, hankalasti esim juuston päälle. Kostuttaa myös kuivahkoa leipää.
Sitten: Juusto. Voi liimaannuttaa juuston kivasti leipään, mikä helpottaa syömisprosessia.
Jonka päälle: Leikkele, joka tarttuu kivasti juustoon, ja kuten kaavio osoittaa, tähän sijoitettuna myös näkyy leivän syöjälle edustavasti. Kosteat kasvikset myös liimaantuvat mukavasti leikkeleelle, mikä helpottaa syömisprosessia.
Päällimmäisenä: pienehköt kasviperäiset asiat kuten tomaatin, tai suolakurkun viipaleet.

Jos: Leivälle eksyy myös salaatinlehti, on juuston ja leikkeleen järjestys yhdentekevää, sillä salaatin lehti peittää ne. Salaatin lehden sijoittelu on sitten ihan oma uusi haasteensa, sillä jos se sijoitetaan eläinperäisten tuotteiden ja pienten kasvisten väliin, on tulos esteettisesti paras, sillä se sallii pienten kasvisten näkymisen, mutta vaikeuttaa syömistä, joten salaatti päätynee kaikkein päällimmäiseksi. Käytännöllisin vaihtoehto on jättää salaatti lemmikkikanin syötäväksi. (Knoppi: Kaikki salaatit ovat samaa lajia, mutta ne on jalostettu kasvihuoneissa erilaisiksi ihmisen kulinaristisia nautintoja varten.)

Näin siis leipä päällystetään oikeaoppisesti.

Jaa, mitäkö itse teen? Laitan leikkeleen juuston alle, koska semanttisista syistä en halua ajatella purukalustoni iskevän ensi leikkeleeseen ja sitten vasta juustoon. Se olisi ällöttävää!