torstai 5. marraskuuta 2015

Kahvia ja lyhtypylväitä

Paleface ehdotti jokin aika sitten Ylen Kioskissa jenkeistä tuttua kahvin tarjoamisjärjestelmää. Loistavaan ideaanhan tartuttiin hipsterien suosimissa kahviloissa melko tuoreeltaan.

Arvaattekin jo varmaan, että koska otin tämän aiheekseni, on homma mielestäni melko banaalia.

Minulla itselläni ei ole henkilökohtaisesti kokemusta jenkkien kulttuurista, muutoin kuin television glamourin ja median kouluammuskelu-uutisoinnin osalta, mutta käsitykseni sikäläisestä politiikasta on melko karvas. Vaikuttaisi siltä, että systeemi on sortojärjestelmä, ja se taistelee ihmisten oikeustajua vastaan. Silloin suspended coffee on ihan perusteltua.

Suomi kuuluu kumminkin skandinaavista sosiaalidemokratiaa larppaavien maiden joukkoon, jolloin köyhemmille kahvin tarjoileminen tällaisen puolittaisen instituution sisällä tuntuu lähinnä vähävaraisille vittuilulta, ja antaa vihjeen siitä, että suomalaisen systeemin ajamista libertaristiseen sortojärjestelmään kannatetaan ihan kansalaisten taholta.

Tarjottu kahvi näyttää vähävaraisten suunnalta lähinnä varakkaan väen turhamaisuudelta, sekä pyrkimykseltä ostaa kahvilla itselle hyvä omatunto. Näyttää siltä, että kahvia tarjoava henkilö hyväksyy yhteiskunnan jossa kaikilla ei ole varaa kahviin, mutta peittää jälkensä tällä metodilla.

Kahvin tarjoaja luulee saavansa hyvän tyypin leiman (ja varmaan saakin kaltaistensa piirissä), mutta se jonka pitäisi/se joka tarjotun kahvin ottaa, tietää, että laatikon hiekassa pienen kukkulan alla on haiseva kissanpaska. Epäilen vahvasti, että ainoastaan postikorttipunkkarit näitä kahveja tulee ryystämään.

Jos nyt mielesi tekee tarjota tuollainen kahvi, niin saat toki sen tehdä. Suosittelen samalla miettimään miksi et mielestäsi kuulu lyhtypylvääseen roikkumaan.

...

Lisätty jälk: Mikä on muuten se logiikka, että maassa jossa juodaan kaiketi eniten kahvia henkeä kohden, ihmisillä olisi pula kyseisestä tuotteesta? Ilmaisesta kahvistahan pitää täällä jo nyt kieltäytyä harva se päivä.