keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Maaseutu kannattaisi lakkauttaa

En voi sanoa harrastavani Helsingin Sanomien kommenttiosion lukemista, mutta satunnaisen otannan perusteella minulla on mielikuva, että maahanmuuttokoliikkiaikuisten viestit pois karsimisen jälkeen yleisimmäksi kommentiksi valikoituu nurina Helsingin Sanomien helsinkikeskeisyydestä. Kuulemma Suomi on paljon muutakin kuin Helsinki.

Eikä ole ja väärä foorumi!

Helsingin Sanomia pidetään nimestä ja päätoimituksen sijainnista huolimatta koko Suomen lehtenä. Koska näin on, on Suomi vain vähän muutakin kuin Helsinki. Jos maakunnissa uskottaisiin Suomen olevan paljon muutakin kuin Helsinki, käyttäisivät ihmiset aikansa omien paikallislehtien kommenttiosioiden täyttämiseen jollakin muulla yhtä tarpeettomalla rutinalla.

Valtiotaloudellisesti nähtynä Helsinki on Suomen ydin. Helsinkiläiset tukevat maaseutua verotuksen kautta. Tämän lisäksi maanviljelystä tuetaan taloudellisesti myös.

Nuori sukupolvi on tajunnut maaseudun olevan paljon vähemmän kuin Helsingin. Niinpä pienten kylien ja kaupunkien väkiluku laskee ja suurten kasvaa. Kaupungeissa ei välttämättä ole yhtään enempää töitä, mutta ainakin vaurautta siellä on enemmän ja kulttuuria tarjotaan köyhillekin runsaasti. Maaseudulla tarjolla on lähinnä maisemia. Niitä on tarjolla kaupungissakin, jos suostuu hyväksymään rakennukset osaksi maisemaa.

Viimeinen Sote-uudistus on monella tapaa kritisoitu, ja minä tarjoan yhden kritiikin lisää: Maaseutujen pikkukylien ylläpitäminen on melko kallista ja vähän kaistapäistä touhua. Jos et ole ammatiltasi kalastaja, tai maanviljelijä, on sinun melko turha asua maaseudulla ja vaatia lähellesi palveluita.

Pitkällä aikavälillä ihmisten ja palveluiden siirtyminen keskitetysti Helsinkiin säästäisi rahaa ja luontoa. Maaseutu jäisi eläimille ja viljelyksille, ja lakkautetuilla sairaaloilla voisi kustantaa ne vähäiset Medihelien lennot, joilla noudettaisiin sydänkohtauksen saaneet maanviljelijät hoidettavaksi Helsinkiin.

En nyt varsinaisesti suosittele diktatuurista maaseudun palveluiden lakkauttamista, mutta toivoisin, että lopetettaisiin argumentaatio, jossa väitetään, että on koko yhteiskunnan etu, että Lieksa on olemassa. Se on vain kotiseuturakkaiden lieksalaisten etu. Niiden kaikkien kolmen.