tiistai 17. marraskuuta 2015

Väärin surtu

Maailmalla koettiin 13.11. joukko siviileihin kohdistuneita iskuja. Osa iskuista tehtiin Pariisissa, jonka seurauksena moni taho koki aiheelliseksi asettaa näissä iskuissa kuolleiden muistoksi Ranskan trikolorin värit julkisrakennuksia valaisemaan. Facebook lanseerasi myös sovelluksen jolla ihmiset saattoivat vaihtaa profiilikuvaansa Ranskan värit. Ja paskamysky oli valmis.

Jotenkin yhden asian sureminen on joidenkin mielestä toisilta pois. En vain mitenkään pysty käsittämään, että kuinka se on mahdollista.

Kun vedotaan siihen, että Libanonissa ja Syyriassa kuolee päivittäin satoja ihmisiä konflikteissa ja iskuissa unohdetaan, että joka päivä myös yritetään tehdä jotain tilanteen ratkaisemiseksi. Mukana tilanteessa on toki Ranskan valtio. Painotan: valtio.

Kun joukko fasistisen maailmankatsomuksen omaksuneita ihmisiä tekee iskun siviilejä kohtaan, eikä asialle voi tehdä mitään muuta kuin muistaa tapahtunutta symbolisesti, pitäisi olla kohtuudella oikeutettua saada muistaa symbolisesti heitä. Nämä siviilit eivät ole olleet missään vastuussa valtion teoista.

Argumenteissa on nähty, sellaistakin suuttumusta, ettei trikolorin laittaminen auta mitään. Ja samalla ihmetellään, että miksi esimerkiksi Libanonin lippua ei ole laitettu muistamaan Libanonin iskuissa kuolleita. Auttaako se sitten mitään?

Lähi-idässä on kriisi johon pyritään saamaan aikaan yhteisin voimin ratkaisua. Henkilökohtaisesti minä muistan lähi-idän konlfiktien ja iskujen siviiliuhreja pyrkimällä tukemaan pakolaisten asemaa omassa yhteisössäni. Jos siinä sivussa muistan symbolisesti Ranskan iskujen uhreja, niin ei se voi olla mitenkään väärin, vaan ainoastaan vähintä mitä voin tehdä.

Tässä väännössä on kritisoitu sitä, ettei lähi-idän ongelmia ajatella jotenkin tarpeeksi. Kertokaa minulle miten minä voin ajatella lähi-idän konfliktia tarpeeksi, sillä jos tilanteeseen ei ole keksitty vuosisadassa ratkaisua kansainvälisellä yhteistyöllä, niin miten minä, tai kukaan muukaan sen ratkaisee millään Facebookin profiilikuvalla?

Tänään itse otin oman trikolorin pois, sillä on taas aika keskittyä vaikuttamaan tulevaisuuteen, antaa anteeksi niille jotka toisia vastaan ovat rikkoneet, ja auttaa lähimmäisiä niillä keinoilla millä itse kokee parhaiten voivansa.

Olen pahoillani, jos oma panokseni ei pelasta koko maailmaa kerralla...