sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Valkoisen heteromiehen kriisi

Suuresti arvostamani baarimikko esitti minulle eräänä iltana havainnon eräästä asiakasryhmästä. Tämä asiakasryhmä on n. 40-vuotiaat varakkaat miehet. Äkkiseltään kuvittelisi, että asiakas jolla on paljon realisoitavaa pääomaa olisi baarihenkilöstön mieleen. Näin ei kuitenkaan automaattisesti ole, sillä tälle asiakasryhmälle on myös tyypillistä häiriökäyttäytyminen. He ovat omassa elämässään tottuneet, että maailma pyörii heidän itsensä osoittamalla tavalla. Baarissa näin ei ole, eikä baarihenkilökunta kunnioita tätä rahaa ollenkaan enemmän kuin kanta-asiakkaidensa viihtyvyyttä. Kun tämä asiakasryhmä joutuu baarihenkilökunnan komennettavaksi seuraa epäuskoa, naureskelua ja loukkaantunutta kiukuttelua. Baari on asiakkaan mielestä täysin absurdi.

Tämän viikonlopun aikana Ylellä on ollut teemana nk. vastamedia. Kun MV-lehden lukijoilta kysytään miksi he lukevat sellaisen median artikkeleita, vaikka eivät edes välttämättä usko sisältöön, paljastuu ajattelusta jotain edellä mainitun ilmiön kaltaista. Valkoinen heteromies on kriisissä.

Näyttää olevan niin, että miehet kasvatetaan meidän kulttuurissamme maailmaan jota ei ole olemassakaan. Kun ihmiselle rakennetaan maailmankuva jossa tämä pärjää sellaisilla ominaisuuksilla kuten kyky tehdä kovia töitä, suuret lihakset ja maskuliininen aggressio, on hyvin vaikea ymmärtää, ettei sellainen maailma olekaan totta. Omaa maailmankuvaa on mahdoton kyseenalaistaa ja hyväksyä sitä, että maailma yksinkertaisesti ei toimi oletetulla tavalla. Maailma on siis väärässä, ja yleinen mielipide muuttuu propagandaksi ja kukkahattutäteilyksi.

Tämä sama ilmiö toistuu myös nykyisessä puolustusministerissämme. Hän hekumoi edellisen maailmansodan gloorialla, ja esittää jokaisen sukupolven miesten suureksi nautinnoksi lukea aiheen kirjallisuutta. Maskuliinisen ihanteen toteutumisen jäädessä haaveeksi on tarrattava fantasiaan. Jussi Niinistön kuva toisesta maailmansodasta on täysin fantastinen, eikä se varmasti kohtaa yhdenkään sotaveteraanin kuvaa samasta aiheesta.

Yleisesti ottaen oireileva valkoinen heteromies käyttää retoriikassaan sellaisia sanoja kuten "taistelu" ja "sota". Sodat perustellaan fantasioilla ja miehille sitä perustellaan erityisesti maskuliinisella gloorialla. Nämä fantastikot siis johtavat meitä. Ja syyttävät yleistä rauhaa rakastavaa mielipidettä harhaiseksi, punavihreäksi kuplaksi...