perjantai 4. joulukuuta 2015

Ei sentään Cro Magnon, Heikki

30.11. Heikki Aittokoski vertasi suomalaista bussimatkustajaa Cro Magnoniin. Heikki vetelee komeasti mutkat suoriksi ja väittää, että suomalaisten töykeys olisi jotenkin alkukantaista ja sivistymättömyydestä juontuvaa.

Ja kissanviikset! Suomalaisten "töykeä" bussikäyttäytyminen johtuu liiastakin sivistyksestä, joskin epäreilulla jaolla. Syytän kirkkoa. Ennen kuin luterilainen kulttuuri pääsi vaikuttamaan Suomeen (jos sitä voi tässä kontekstissa sanoa vielä Suomeksi), osasi suomalainen olla sosiaalinen ja kohtelias paskallakin istuessa. Juttu luisti ja kaikilla oli mukavaa, joskin kielenkäyttö saattoi olla roisimpaa, kuin tämän päivän ihminen kehtaisi kuunnella.

Vika on siinä, että suomalaisiin hakattiin ruotsalaisen aateliston ja luterilaisen kirkon myötä häpeä. Suomalaiset eivät avaa suutaan bussissa pyytääkseen tovereitaan väistämään sillä hän häpeää omaa olemassa oloaan ja tarpeitaan.

Ujous näyttää ulospäin töykeydeltä. Jos mietimme mikä oikeasti on töykeää, on toisten ihmisten ja itsensä arvottaminen alkukantaiseksi. Se ruokkii jo olemassa olevaa häpeäntunnetta entisestään.

Ihan hyvä Heikki, mutta tällä kertaa esseesi sai vain kaksi pistettä kymmenestä. Ensi kerralla paremmin!