tiistai 15. joulukuuta 2015

Suojamuovin irroittaminen

Tiedätkö se hieman epämiellyttävän tunteen, kun olet ostanut uuden tietoteknisen laitteen ja joudut irroittamaan siitä käyttöönoton yhteydessä suojamuovin. Tunteen epämiellyttävyys johtuu siitä, että tiedät laitteen olevan siitä hetkestä lähtien vääjäämättömällä tiellä kohti kaatopaikkaa.

Me ihmiset inhoamme ympäristömme kulumista. Siksi olemme rakentaneet valtavan koneiston ylläpitämään ympäristömme muuttumattomuutta. Sitä kutsutaan infrastruktuuriksi. Infrastruktuuri on pääsääntöisesti hyvä, koska se pitää myös ihmisten elinehtoja yllä, ja itseasiassa muuttaa päivittäisen huolehtimisemme keskittämisen johonkin muuhun kuin välttämättömyyksien ylläpitämiseen.

Mutta tällä koneella on käänteinenkin puoli. Se tappaa ihmisiä. Se tuhoaa luontoa. Se rakentaa epätasa-arvoa. 

Ihmiskunnan ongelmat eivät muodostu siitä, ettemmekö me olisi kyvykkäitä muuttamaan asioita. Kysymys on siitä, että jokainen muutos joka järjestelmässä koskettaa meitä itseämme on kuin suojamuovin irroittamista oman toimivan ympäristön päältä.

Pariisissa tehtiin jokin aika sitten yleisluontoinen päätös irroittaa suojamuovi vallitsevan järjestelmän päältä, jotta rakentaisimme uuden kestävämmän järjestelmän. Meidän kaikkien pitää vain nyt hyväksyä se totuus, että suojamuovi tosiaan on irroitettava, sillä muuten me emme pääse hyötymään tulevaisuuden vallitsevasta järjestelmästä.

Ja tästä oikeastaan kaikessa on kyse.