tiistai 5. tammikuuta 2016

Hanlonin partaveitsi ja harmaa parta

Hanlonin partaveitsi on filosofinen sääntö joka esittää, että "ei ikinä pitäisi selittää pahuudella sitä, minkä voi selittää tietämättömyydellä".

Vaikka internetissä Hanlonin partaveitsi toimiikin hyvin usein käänteisesti, niin olen itse täysin vakuuttunut siitä, että Hanlonin partaveitsi yhdessä kohtaa pätee asiaan täydellisesti. Keski-iän ylittäneet miehet, jotka viljelevät internetissä vihaa.

Oletko koskaan istunut pikkukaupungin lähiöbaarissa juttelemassa kanta-asiakkaiden kanssa keskiviikko-iltapäivänä? Jos et ole, niin suosittelen kokeilemaan sillä se tulee avartamaan ymmärrystäsi siitä millaista on olla elämäntarkoituksensa menettänyt ihminen. Hyvin nopeasti myös havaitset, että kaikkein vihaisin näistä ihmisistä on se mies, jolla on kaikkein vähiten keinoja käsitellä omaa kohtaloaan.

Hyvin pian internetin ikuisen lokakuun alettua kehittyi internetiin myös voimakas satiirinen tapa käsitellä asioita. On silkkaa kohtalon ivaa, että kun sosiaalinen media lopulta yleistyi myös vanhemman väestön parissa, eivät he ole kyenneet tunnistamaan keskustelukulttuurin sävyä olemattoman medialukutaidon takia. Ironinen sävy on tulkittu aidoksi aggressioksi ja se on otettu malliksi omaan lapsellisen rehelliseen turhautumisen purkamiseen.

Keski-iän ylittänyt tietämätön mies on siitä hankala kapistus, että häntä on erittäin vaikea opastaa. Hän on kyvytön näkemään omia virheitään, sillä hän kuvittelee elämänkokemuksensa olevan riittävä koulu maailmassa pärjäämiseen. Vaikkakin hän on hävinnyt maailmanmuutoksen myötä, niin kuvitelma ei tietenkään pidä paikkaansa.

Ongelma on siinä, että me yhä annamme koko yhteiskunnassa painoarvoa tälle hölmöydellä lannoitetulle vihalle. Kun ihminen sulkee itsepintaisesti korvansa todellisuudelta ja alkaa mölyämään, ei pidä oikeuttaa sitä mölyämistä.

Ainoa tapa miten vihaiseen keskusteluun on järkevää suhtautua on aloittaa aina alusta: "Asetelmasi on argumenttivirhe, ja argumenttivirheen pohjalta on mahdoton käydä keskustelua." Mitä useammin jaksamme tehdä niin, sitä tehokkaammin saamme vihan maailmaa kohtaan vaimenemaan, ja itsetutkiskelun alkamaan.