tiistai 19. tammikuuta 2016

Transsukupuolisuus

Tämä on ehkä valkoisen heteromiehen kaapuun puetun miehen helppo sanoa, mutta osoittaakseni jonkinlaista neutraaliutta lienee paikallaan kärkeen ilmoittaa, että oma sukupuoleni on itselleni melko yhden tekevä. Jos heräisin huomenna naisen vartalossa, en varmaankaan juurikaan järkyttyisi ja miehen vartalostani ikävöisin lähinnä partaa, johon olen melkoisen kiintynyt.

En ehkä juuri siksi koe sukupuoltani merkitykselliseksi, koska satun juuri olemaan ihminen joka mielletään ulkoa päin valkoiseksi heteromieheksi. Minähän näytän sellaiselta. En ole juurikaan kokenut sukupuolistasyrjintää, enkä seksuaalista häirintää, vaikka toki minäkin olen niistä osani saanut. Sellainen ihminen joka ei ole näitä eläessään kokenut, lienee sokea ympäristölleen.

Toimivin ja loogisin argumentti sukupuolen korjausta vastaan on argumentti, jossa vedotaan, että ihmisen ulkoisella olemuksella ei pitäisi olla vaikutusta ihmiseen kohdistuvaan käyttäytymiseen. Vaikka näytän valkoiselta heteromieheltä, ei minuun pitäisi suhtautua kenenkään valkoisena heteromiehenä, minuun pitäisi suhtautua ihmisenä. Ihmisenä jolla on vieläpä persoonallisuus.

Argumentti on melko hyvä, mutta ei silti pätevä. Vaikka me kuinka ajaisimme yhteiskuntaamme sukupuolettomampaan suuntaan ja lapsemme kävisivät sukupuolineutraalit päiväkodit ja niin edelleen, emme saattaisi muuttaa yhtä asiaa: meitä voi peilistä katsoa yhä väärä ihminen. Se voi olla liian lihava, väärän värinen, liian pitkä, tai väärää sukupuolta.

Seuraavasta verrastuksesta minut varmaan heitetään leijonille, mutta se on pointin kannalta oleellinen: Minua on aina vituttanut kauneusleikkauksien kritisointi. Se tuntuu pohjautuvan ajatukselle, että kauneusleikkauksessa ollut ihminen olisi jotenkin teennäinen. Se ei sitä ole, ja kaikki jotka sillä tavalla ajattelevat joutaisivat pohtimaan päässään miksi kuvittelevat toiset ihmiset teennäisiksi, jos eivät sitten itse sitä ole. Kauneusleikkauksessa käynyt ihminen on aivan yhtä aito kuin oli ennenkin, on vain (hyvällä onnella) omasta mielestään kauniimpi.

Aivan samaten sukupuolen korjaus on täysin aito ja validi teko. Se kumpuaa ihmisen sisäisestä omasta kuvasta. Itseasiassa olisi jopa luovuttamista, jos ei pyrkisi muokkaamaan ulkoista olemustaan vastaamaan omaa käsitystä itsestään.