torstai 7. huhtikuuta 2016

Islannin malli

Viime päivinä me olemme Suomessa ihaillen seuranneet miten Skyr-jogurtti (makeasti maustettuna 1/5 kamaa) on lentänyt Islannissa ja pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on joutunut eroamaan. Kaipaamme samaa henkeä puhalletuksi myös suomalaisiin.

Valitettavasti minun on hieman ravisteltava meitä tästä unesta...

Islannissa tehtyjen mielipidemittausten mukaan Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin puolue, edistyspuolue, joka ymmärtääkseni vastaa poliittiselta linjaltaan suunnilleen meidän kepua, on pudonnut kannatuksessaan listan hännille. Pollien kärjessä ylivoimasena johtajana on piraattipuolue ja kakkospaikkaa pitää nykyisessäkin hallituksessa oleva itsenäisyyspuolue, joka lienee meidän kotimaista kokoomustamme poliittisesti likellä oleva puolue. Piraattipuolue on täsmälleen samaa kamaa kuin Suomessakin.

Meillä on syntynyt mm. jo 1000 osallistujaa kerännyt Facebook-ryhmä joka suunnittelee 6.5. pidettävää mielenosoitusta, jossa vaaditaan hallituksen eroamista. Ryhmän on perustanut ilmeisen maahanmuuttokriittinen ja vasemmistoa halveksuva Sami Martikainen. Voimme vain arvailla millaista maailmankuvaa Martikainen edustaa, jos hänelle ei kelpaa nykyinen rajapolitiikka, hallituspoliitikka, oppositiopolitiikka, vasemmistolaisuus, eikä talousliberaali oikeistolaisuus jota hallituksemme siis pääsääntöisesti edustaa. Oma veikkaus: Martikainen lienee poliittisesti likellä erään Jenkkien presidentiksi pyrkivän liikemiehen linjoja.

Meillä on ammottava aukko demokratiassa, jos kansan täytyy nousta heittelemään (paskaa) jogurttia, jotta kansanluottamuksen menettäneet hallitukset kaatuvat. Se, että hallituksemme on järjestelmällisesti osoittanut kyvyttömyytensä hoitaa ensisijaista työtään, joka on kansan hyvinvoinnista huolehtiminen, ja sen sijaan nöyristellyt ulkomaalaisia talousjohtajia siinä toivossa, että hunajaa valuisi vähän tännekin päin, on herättänyt kansan. Mutta se ei ole herättänyt kansan valitsemaa ykkössuojelijaa, tasavallan presidenttiä, mikä kertoo nykyisen järjestelmän olevan pahasti viallinen.

Ja miksi presidentti Sauli Niinistö meitä kuuntelisikaan, sillä mehän pilkkasimme häntä jo kautensa ensimetreillä ohjeista joissa hän kehotti meitä leipomaan pullaa. Kansa on ajautunut johtajiemme sokeaan pisteeseen. Luottamuspula on molemminpuolista, mutta juuri silloin hallituksen pitäisi ymmärtää, että vaikka itse ei näe toimintaansa virheelliseksi, ei voi jatkaa tehtävässään. Ministeri on luottamustehtävä ja jos luottamusta ei ole, ei ole mitään merkitystä edes sillä onko oikeassa.

Meidän on vaadittava hallituksen eroamista, mutta meidän on yritettävä tehdä se kaikki pasifistiset keinot käyttäen. Jos päädymme samaan pisteeseen missä Islanti nyt on, on riskinä että nostamme johtajiksemme sellaisia henkilöitä joiden taustoista emme tiedä sitäkään vähää kuin nykyisistä johtajistamme. Jaa mikäkö tuossa Islannin tilanteessa niin kovasti huolestuttaa itseäni? Jos Islannin uusissa vaaleissa nykyisen hallituksen tilalle nousee piraattipuolue ja itsenäisyyspuolue, on riskinä, että Islanti ajautuu syvälle talouslibertarismiin ja oikeistolaisuuteen ilman oikeusturvaa.

Joten ihan hetken vielä harkitsisin ennen kuin päätämme antaa mämmin osua tuulettimeen.

PS: Mämmi on parasta luomuna kerman kanssa.