keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Kapitalismi meni metsään!

Viimeisen viikon aikana hallitus on ehdottanut jälleen lisää kansallisomaisuuden yksityistämisiä. Yksi tökeröimmistä suunnitelmista on liikenneministeri Bernerin idea tienkäyttömaksuista. Tienkäyttömaksut ovat maailmalla ihan yleinen tapa, mutta Suomessa suurin osa teistä on valtion omistamia ja nekin harvat kilometrit joiden omistuspohja on yhtiöillä on kansalaisten verotuloilla rakennettuja.

Suurin ongelma Bernerin ehdottamassa mallissa on aivan sama kuin muissakin pyrkimyksissä yksityistää infraa: se on puhdasta siirtomaapolitiikkaa. Siirtomaan toimintaperiaate on se, että siirtomaan asukkaat tekevät kovan työn, mutta niistä ansaitun taloudellisen hyödyn saa ulkopuolinen taho; valkoisessa puvussa käyskentelevä herra, joka ei mielellään edes koskisi maata josta vaurautensa nostaa.

Siirtomaistamista on tehty vapaiden markkinoiden ja rehellisen kilpailun nimissä jo pitkään, mutta Sipilän kaudella meno on ollut päätä huimaavaa. Kammoksuttavimpana voidaan pitää valtio-omisteisten metsien yhtiöittämistä. Siis suoraan koko maamme luonnon päästämistä vapaille markkinoille. Tätä yhtiötä ei ole tietenkään "tarkoitus myydä ulkomaille", mutta lupaus on tämän hallituksen lupaus, ei seuraavan. Se ei siis todellisuudessa ole edes petäjään liimaantuneet ilveksen paskankaan arvoinen.

Kun Suomessa toimivien yritystenkin omistus alkaa olla jaettu ulkomaisille Holding-yhtiöille ja muille valtaville ylikansallisille toimijoille voidaan ihan tosissaan sanoa, ettei Suomi ole itsenäinen valtio. Kansan tekemän työn hedelmät valuvat jonnekin kauas, emmekä me niitä enää koskaan näe.

En sano, että yhtiöiden kansainväliset rajanylitykset olisivat ehdottomasti pahasta. Teknologinen vaihtuvuus on ihan oikeasti toivottavaa. Ongelma on vain siinä, että ylikansallisten yhtiöiden tähden viennin kasvulla ei tule olemaan kotimaiselle taloudelle minkäänlaista vaikutusta, kun viennistä koituvat voitot eivät koskaan Suomea näe.

Meitä huijattiin, kun meille sanottiin, että kapitalismi vie vapauteen. Se olisi voinut tosin arvata, sillä kapitalismin keksivät sellaiset maat kuin Belgia, Englanti ja Yhdysvallat. Kaikki maita joilla on vapauden riistosta pitkät veriset perinteet. Me hölmöt kuvittelimme, että kapitalismia voi harrastaa riistämättä tulematta itse riistetyksi.

Kapitalismi meni metsään! Suomalaiseen metsään...