keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Pelkkää jogurttia

Ihminen on taipuvainen pitämään toisia rehellisinä. Kun kohtaamme kadulla ystävällisen ihmisen, niin emme ensimmäiseksi ajattele hänen pyrkivän huijaamaan meitä. Ja niin sen pitääkin olla.

Valitettavasti tätä selviytymismekanismia on opittu käyttämään erittäin tehokkaasti hyödyksi. Meille valehdellaan valtavat määrät mainosten kautta joka päivä. Kun hymyilevä nainen kertoo meille, että hänen vatsansa toimii paremmin, kun hän syö ylikansallisen yhtiön valmistamaa jogurttia, emme ehkä suoralta kädeltä usko väittämää, mutta jotenkin me silti ainakin vähän uskomme sitä naista. Itse veikkaan, että jos se hymyilevä nainen ryyppäsi edes yhden illan saamistaan mainospalkkioista, niin mitä todennäköisimmin lauloi hänen perseensä seuraavana päivänä aamumessun.

Mainoksille oleellista on, että ihmisille myydään nautintoja ja hyveellisyyttä samaan aikaan. Tyhmähän sellaisen täytyy olla, joka hyveellisyydestään kärsii, kun sen voisi tehdä nautinnolla. Jogurtin tapauksessa kuvio onkin selvä, jos syöt miten sattuu ja vedät mainostettua jogurttia, ruoansulatuksesi on jatkossakin sekaisin. Jos taas syöt pelkkää jogurttia, niin kuolet riisitautiin.

Meille myydään siis ihan mitä tahansa, mutta harvemmin myydään sitä mitä me oikeasti tarvitsisimme: asennemuutosta. On aivan järjetöntä muuttaa itseään kärsimyksen kautta. Siinä vain teloo itsensä. Mutta jos et ole valmis oppimaan nauttimaan terveellisemmästä ruokavaliosta yleensäkään, ja käytät vielä kaupan päälle rahasi käärmeöljyjogurttiin, niin et ole oikeutettu yllättymään surkeista tuloksista.

Sitäpaitsi, jos ihmisyytemme perustuu pelkkien ulkopuolelta tarjottujen nautintojen ahmimiseen sen sijaan että oppisimme nauttimaan oman persoonamme kehittämisestä, olemme todellakin ansainneet paskaisen lopun.