keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Mitä on valinnanvapaus

Toveri Juho Nieminen blogissaan kirjoittaa nerokkaan selkeästi mikä sote-uudistuksen valjakon vetäjäksi valitussa valinnanvapaudessa on väärin. Minun itsenikin on jo pidemmän aikaa ollut tarkoitus kirjoittaa valinnanvapaudesta, joten käytän Niemistä ankkurina ja kirjoitan aiheesta nyt.

Yksi suurimmista kokemusharhoista on se, että mahdollisimman laaja ja monipuolinen tarjonta tarkoittaisi automaattisesti laajinta valinnanvapautta. Toki laaja valikoima voi tuottaa myös laajan ominaisuuskentän tuotteissa, mutta se ei ole välttämättömyys. Väittäisin, että jopa useimmiten laaja valikoima tarkoittaa ominaisuuksien päällekkäisyyttä. Päällekkäisyys synnyttää hintakilpailua, joka taas pitkällä aikavälillä vähentää mahdollisuutta valita samojen ominaisuuksien laadussa.

Laajan valikoiman suurin ongelma valinnanvapauden kannalta on kumminkin siinä, että vapaa tahto edellyttää myös valistuneisuutta. Ilman, että tuntee valikoiman kaikkien tuotteiden kaikki ominaisuudet ei kyseessä ole varsinaisesti vapaa valinta, vaan kyseessä on mielikuvaperusteinen valinta.

Koko länsimainen mainosteollisuus perustuu sille tosiasialle, että ihmiset eivät mitenkään voi tietää laajan valikoiman kaikkien tuotteiden kaikkia ominaisuuksia. Kun ihmisen on mahdotonta hallita kaikkia faktoja, on hänen luotettava vieraaseen lähteeseen joka hyvässä lykyssä on puolueeton asiantuntija. Yleisimmin luotettu vieras on joku muu. Joka jolla on henkilökohtaisia intressejä valinnan suhteen.

Valinnanvapaus on järjestelmällisesti vaarassa, kun valinnantekoprosessiin liittyy ulkopuolisia, joilla on valinnassa kätkettynä henkilökohtaisia intressejä. Jos tiedämme myös kenellä kaikilla on näitä intressejä ja missä määrin, voidaan puhua valinnanvapaudesta. Modernin, laajan tuotevalikoiman maailmassa valinnanvapaus siis toteutuu hyvin harvoin. Me jäämme lopulta aina miettimään, että olisiko jokin toinen tuote ollut sittenkin parempivaihtoehto.

Tässä mielessä dikotominen valinta on itseasiassa todellisempaa valinnanvapautta. "Ostaako tutulta mieheltä hevonen, vai ei?"