torstai 14. heinäkuuta 2016

Neekeri-Artsie

Viime viikonloppuna rap-taiteilija Musta Barbaari kertoi poliisin tehneen melko mauttomalla tavalla ulkomaalaisvalvontaa. Suomalaisella väkivaltakoneistolla on toki oikeus tarkastaa ihmisten henkilöllisyys ja niin edelleen, mutta voisimme lähteä siitä, että jos siviilipukuinen poliisi kysyy papereita, voisi poliisi sentään sen verran käyttää itsehillintää, ettei suomea puhuvia ihmisiä väkivalloin kohdeltaisi muuten rauhallisessa tilanteessa. Kihlakunnan syyttäjä sentään ainakin julkisuudessa feikkaa tutkivansa tapauksen.

Tapaus toi myös esiin poliisin jo tunnetun naamarajan. "Ulkomaalaisen näköisiä" ihmisiä tarkastetaan toisenlaisella periaatteella, kuin "suomalaisen näköisiä". Me kaikki tiedämme, että naamaraja nykyaikana on erittäin huono periaate päätellä kenenkään kansalaisuutta. Sen verran olisi poliisinkin yleissivistyksessä oltava tallessa, että jo jatkosodassa Suomen puolella taisteli hipiältään erivärisiä ihmisiä. Tästä kun on tehty ihan Korkeajännitys-sarjakuvakin. Taisi olla nimeltään Neekeri-Artsie.

Naamaraja oli myös kansanedustaja Leena Merellä, kun hän nohevasti varatuomarin koulutuksellaan ilmoitti, että "jos Suomessa on niin paha olla niin aina voi palata kotimaahansa nauttimaan niistä perusoikeuksista ja sosiaalisesta hyvinvoinnista". Kansanedustaja Meren näkökulma on irvokas, sillä hän ei kyennyt näkemään tilanteessa mitään muuta kuin sen, että väärän värinen ihminen on automaattisesti ulkomaalainen. Sosiaalisessa mediassa sentään osattiin palauttaa kansanedustaja ruotuun kertomalla, James Nikanderin, eli Mustan Barbaarin, olevan turkulainen.

Leena Meren lausuntoa on syytä pitää erittäin huolestuttavana. Kansanedustajalta voi vielä jopa tavallaan ymmärtää paskan lausunnon, sillä kansanedustajahan on demokraattisesti valittu. Se käytännössä tarkoittaa sitä, että jos naapuriemme sivistyksen taso on alhainen, he äänestävät itseään edustamaan kaltaisensa sivistymättömän ihmisen. Suomessa on vielä paljon ihmisiä jotka eivät ole tottuneet ajatukseen, että ihmisillä voi olla eri värinen iho ja hän voi silti viäntää äidinkielenään savvoo. Mutta varatuomarilta tällainen lausunto on anteeksi antamatonta, ja siitä pitäisi mennä virka. Oikeusjärjestelmän puolueettomuus sai jälleen syvän nirhaman, kun siviiliammatiltaan oleva varatuomari päästelee tuollaisia sosiaaliseen mediaan. Herää myös kysymys, että koska Leena Meri ei ymmärrä sanomisensa vakavuutta, niin onko tämä kovinkin tyypillistä suomalaisessa oikeusmaailmassa. Meri itse painoi rim shot-nappulaa koko jutulle.

Vitsin hauskuus tulee nyt sitten tässä. Oli Leena Meren aivopieru alunperin tarkoitettu vitsiksi, tai ei, emme voi ohittaa lausunnon syvintä olemusta: se on kaikin puolin käännettynä rasistinen. Leena Meri itse seposti pitkin somea ja lehtiä, että Facebookissa jää sävyt helposti pimentoon jolloin sarkasmia ei välttämättä havaita. Leena Meren mielestä siis rasismi on täysin hyväksyttävää, jos se on muotoillaan sarkastisesti ja tehdään kasvotusten. Melkoista Pirkka-Pekka Peteliusta.

Tämä keissi osoitti minulle ainakin yhden jutun yhteiskunnastamme. Se kulkee kaikki ojanpohjat lävitse, kun maailma muuttuu. Ihmisten migraatioon voisi suhtautua avoimesti ja vastaanottavasti. Sen sijaan olemme näemmä valinneet tavan joka häpeilemättä pelkää kaikkea vastaan tulevaa, eikä tunnusta todellisuutta. Maahanmuuton vastustaminen onkin itsestään selvästi ajastaan jäljessä. Jotta sillä olisi ollut jotain relevanssia, meidän olisi pitänyt jo jatkosodassa kertoa Neekeri-Artsielle, että "älä sinä tule tänne ammuskelemaan meidän luodeillamme".

Seuraavan kerran, kun juon maljan suomalaisen itsenäisyyden kunniaksi, juon sen Neekeri-Artsielle. Neekeri-Artsielle ja jazzille!