tiistai 19. heinäkuuta 2016

Turkkilainen verikylpy

Kun ensimmäisen kerran näin otsikon Turkin vallankaappausyrityksestä tuoreeltaan vatsaani kouraisi. Tiesin jo silloin, että kävi vallankaappauksessa miten tahansa, ajautuu maa syvälle väkivallan synkkään maailmaan. Vallankaappaus epäonnistui ja kävi niinkuin pahimmissa peloissani.

Maa ajautui parissa päivässä niin syvälle fasismiin, ettei vastaavaa ole Euroopan puolella nähty sitten 40-luvun. Erdogan on valinnut tien, jossa ihmisarvo kuuluu vain niille jotka ovat hänen laillaan islaminuskoisia. Tämä ei tarkoita sitä, että edes kaikki islamin uskoiset olisivat turvassa Erdoganin silmittömältä väkivallalta. Vallankumousyrityksestä lähtien kaikki ihmiset, jotka Erdoganin mielestä ovat hänen itsevaltiutensa esteenä ovat vaarassa päätyä lihamyllyyn.

Uskontoon katsomatta taiteilijat, virkamiehet, poliisit, sotilaat, siviilit, kaikki ovat vaarassa. Euroopan Unionin johtajille tämä tuli ilmeisesti jotenkin puskista. Brysselissä järjestetään kriisikokousta, johon Suomen ulkoministeri Timo Soini ei viitsi itse vaivautua, koska hän on katsomassa raveja. Miksipä vaivautuisikaan, sillä hänhän on fasisti itsekin ja melkoisella varmuudella tekisi ihan vastaavanlaisen tempun Suomessa, jos vain saisi riittävästi valtaa.

Erdoganille vallankumousyritys oli toivottu lahja. Nyt hänellä on keppihevonen jolla hän voi mielensä mukaan alkaa listiä ketä huvittaa. Euroopan Unioni voi vain katsella tumput suorina vierestä, kun tuhannet ihmiset tulevat menettämään henkensä. Angela Merkel & kump. eivät sokeudessaan kyenneet ymmärtämään millaisiin suorituksiin tämä oman elämänsä Napoleon kykenisi tilaisuuden tullen. Sen sijaan tilannetta hyssyteltiin ja päätä laitettiin pensaaseen siinä uskossa, että tilanne jotenkin taianomaisesti katoaisi. Ja totuudenpuhujia vietiin Saksassa oikeuteen, ettei herkkähipiäinen diktaattori suuttuisi.

Eurooppalaisessa taiteilijayhteisössä liikkuu synkkää sanaa, että Erdoganin hallinto on alkanut tuhota sille epämieluista taidetta taidegallerioissa. Erdoganin hallinto vetoaa niiden olevan islamin vastaisia. Me kaikki tiedämme, ettei kyse ole siitä. Kyse on tasan tarkkaan siitä, että Erdogan on hullu fasisti, joka on onnistunut kampeamaan itsensä joukkohysteriaa ruokkimalla kyseenalaistamattomaan asemaan. Islam on ihan yhtälailla hänelle keppihevonen. Ihan niinkuin kommunismi Stalinille jne. Diktaattorit käyttävät konsensusta omiin tarkoituksiinsa.

Nyt meillä on kaksi erittäin vaarallista diktaattoria maailmassa: Putin ja Erdogan. Jos Trump voittaa vaalit meillä on niitä kolme ja silloin meillä on edessämme hyvin todennäköisesti maailmanlaajuinen verikylpy, sillä kolme narsistista lasta ei mahdu samaan leikkihuoneeseen.