tiistai 2. elokuuta 2016

Jakeluvelvoite

Hälytys! Sivistysvaltio on romahtamassa! Postin jakeluvelvoitetta aiotaan harventaa!

Tällaisen sävyn on keskustelu saanut internetissä ministerin Bernerin aikomukset muuttaa postin jakeluvelvoitetta kolmipäiväiseksi. Minun on todettava, että Bernerin suunnitelma on nykyisen hallituksen prokkiksista lähestulkoon ainoa järjellinen.

Postilla on paljon ongelmia, enkä itsekään ole ollut oman paikallispostini toimintaan täysin tyytyväinen. Varsinkin pakettien toimituksissa on ollut melkoisesti toivomisen varaa. Kotiinkuljetuksesta erikseen DHL:lle maksetun paketin mm. olen joutunut hakemaan paikalliselta R-kioskilta jossa jonottamiseen meni 45 minuuttia.

Lähtökohtaisesti postin yhtiöittäminen on ollut ihan helvetin typerä idea. Yhdysvalloissa valtio ei saa lain mukaan hoitaa mitään asiaa minkä yksityinen toimija voi tehdä. Jenkkien postilaitos on valtion laitos. Silti postinkannon viisipäiväisyys ei ole mikään elinehto.

Postia on yksinkertaisesti vähemmän kuin ennen. Postia ei ole järkevää jakaa joka päivä, jos jakelukärry on jo toimipisteestä lähdettäessä puolillaan. Myöskään jakelualueita ei kannata laajentaa, sillä laajalle alueelle jakaminen ei yksinkertaisesti työpäivän aikana onnistu.

Postin logistiikassa ei jakeluvelvoitteen harventaminen muutoin vaikuttaisi mitenkään, tai jos jotenkin, niin jakelijoiden vapautuminen tyhjäkäynniltä saattaa jopa helpottaa logistiikan hoitamista. Postin jakeluvelvoitteen taajuuden harventaminen kolmipäiväiseksi ei lopeta sivistystä. Kirjeitä tulee postiluukusta se sama määrä kuin ennenkin. Ne tulevat vain jokaisen mahdollisen arkipäivän sijasta ainoastaan kolmena arkipäivänä. Siis isommissa erissä kerrallaan.

Postin olemassaolo on pyhä asia. Mutta sen pyhyys ei tarkoita sitä, etteikö sitä voida järkeistää. Kustin ei ole järkevää polkea yhden kirjeen takia kylätien viimeiselle talolle, jos sen kirjeen voi toimittaa seuraavana päivänä, kun on muutakin vietävää. (Jos on ja jos ei ole, niin sitten kusti polkekoot seuraavana päivänä sen yhden kirjeen kanssa sinne viimeiselle talolle.)

Huolta on myös tullut siitä, että kolmipäiväisessä jakelujärjestelmässä kirjeet eivät ehtisi ajoissa perille. Huoli on vähän hassu, sillä jos meillä on kolmipäiväinen jakeluvelvoite, niin silloin kirjeet varmaan kannattaa lähettää siten, että siinä on huomioitu jakeluvelvoitteen kolmipäiväisyys. Voisin kuvitella meidän kykenevän sen verran peruskoulutason matematiikkaan.

Sanomalehtiähän tämä kismittää. Itseäni on jo vuosia kismittänyt, että miksi lehdenjakamisen pitäisi kuulua juuri postille? Silloin kun posti oli valtiollinen laitos, posti ei lain mukaan saanut edes jakaa lehtiä, koska se oli voittoa tavoittelevaa bisnestä. Aika on ilmeisesti mullannut muistot ja tämä on päässyt unohtumaan. Lehdenjakajan ammattikunta on kumminkin käsittääkseni yhä olemassa, mutta elvytyksen tarpeessa. Kolmipäiväinen jakeluvelvoite siis saattaisi elvyttää lehdenjakobisnestä. Tämä tarkoittaisi työpaikkojen osittaista siirtymää postilta muihin firmoihin.

Kolmipäiväinen jakelu on siis minun postiluukkuuni ihan tervetullut.