perjantai 30. syyskuuta 2016

Mikä meni pieleen Kosmos?

Aloitetaan siitä, että en tunne Paperi T:tä, hänen taidettaan, enkä aio kiistää hänen ansioitaan missään kohtaa. Hän on minulle vieras tekijä alalla ja syyt suosioonsa ovat varmasti ansaitut. Olen saanut myös tietooni, ettei Paperi T ole vastuussa tapahtuneesta, vaan tämä on hänen kustantajansa tekosia. Siksi toivonkin, ettei ostovalintoihin vaikuta tämä kirjoitukseni.

Noin kuukausi, pari sitten kun kysyttiin ihmisten yleistä kantaa Facebookissa olevassa Lavarunotapahtumat Suomessa nimisessä ryhmässä mitkä ovat fiilikset Paperi T:n tulevasta kirjasta. Premissit silloin olivat tarjotut, että kirjan aiheena on jokseenkin feministiset lähtökohdat.

Henkilökohtaisesti olen itse kyllästynyt lukemaan valkoisten miesten kirjoittamia mielipiteitä feminismistä, sillä olen lukenut niitä aika paljon ja mielestäni keskustelussa olisi aika antaa naisille ja vähemmistöjen edustajille enemmän tilaa. Me emme tarvitse Jari Tervoa kertomaan miten inkeriläisiä sorrettiin, kun Jari Tervoakaan ei tietämäni mukaan kiinnostanut kuunnella inkeriläisiä itseään.

Kyseisestä kirjasta siis kysyttiin yleisesti mielipiteitä millaisilla fiiliksillä ihmiset vastaanottavat tämän, ja lukematta teosta ilmoitin, etten ole kiinnostunut. Kysyttäessä syytä perustelin sanomaani edellämainitun pohjalta sanoin: "Aika moni taide on epämielenkiintoista, jos on minä. Kirjan aihe on itselleni sellainen, etten usko Paperi T:n tarjoavan itselleni mitään uutta ja mullistavaa. Käytän aikani mieluummin johonkin jännittävämpään, kuten keittiön lattian linoleumin käpristymisen seuraamiseen. Toki kirja saattaa monelle olla tuore näkökulma, mutta itselleni se ei sitä ole."

Tarvittaessa minulla on kuvakaappaus keskustelusta, mutta toisin kuin Kosmoksen kustantaja, minä en lainaa omiin tarkoituksiini luvatta toisten sanomisia, jos ne ovat heidän tarkoitustaan vastaan.

Koen, että kirjan takaliepeessä oleva teksti johon on yhteen putkeen sitatoitu itseni lisäksi paljon muita ihmisiä, joista osa on myös kirjailijoita, ovat joutuneet MV-lehden toiminnan kaltaisen huijauksen kohteeksi. Jos kirjan on todella tarkoitus ajaa feminismiä, ei mielestäni ole ensinnäkään järkevää tehdä toisista feministeistä luvattomia keppihevosia tarkoitukselle ja toisekseen jos tällaista markkinointia haluaa käyttää on mielestäni hyvän tavan mukaista kysyä ihmisiltä lupa.

Minun kirjoittamaani mielipidettäni joka ei edusta mitään näkemystä itse kirjan sisällöstä on käytetty raa'asti hyväksi edustamaan feminismin vastaista kantaa ja en tule koskaan hyväksymään tällaista tekoa tavaksi toimia runouden luomisessa, tai markkinoinnissa.

Mielestäni tämä on tekona sekä feminismin, että hyvän tavan vastaista ja annan Kosmokselle kustannusyhtiönä tästä ison miinuksen.

Viimeisenä kaneettina kumminkin huomautan, että Paperi T ei ilmeisesti ole itse syyllinen tapahtuneeseen, vaan hän on saman teon uhri. Toivon onnea kirjalle, mutta lieve minun mielestäni sopii lähinnä jointtien käärimiseen.