lauantai 10. syyskuuta 2016

Orvon malli

Valtiovarainministeri Petteri Orvolla on kaksi hyvin hassua tapaa. Ensimmäinen niistä on se, että koska hän ei osaa kirjoittaa nimeään oikein, vaatii hän despootin elkein muitakin kirjoittamaan sen väärin. Toinen on se, että hän nimeää poliittisia linjauksiaan sen mukaan miten ne kuulostavat parhailta.

Talouselämän haastattelussa Orpo on huolissaan hitaasta talouskasvusta ja toivoo Ruotsin mallia. Se vain, kun Orvon mallissa Ruotsin mallista poimitaan vain ne osat jotka sopivat hänen maailmankuvaansa, eli palkka-asioiden paikallinen sopiminen. Orpo jättää mainitsematta, että Ruotsissa on vahvempi sosiaaliturva, korkeampi yleinen palkkataso suhteessa indeksiin ja nyt on tulossa 6 tuntinen työpäivä joka ei pienennä kenenkään palkkoja.

Meidän mallissa, vaaditaan tehokkuuden nimissä naurettavia 15 minuuttisia lisää työviikkoihin. Vuoden alusta heikennetään merkittävästi työttömyysturvaa ja pakotetaan ihmisiä palkattomiin töihin. Nämä kaikki ovat tekoja, jotka Ruotsissa on melko yksimielisesti läpi puolueskaalan todettu hölmöläisten toimiksi.

Orvon kaipaama malli on edelleenkin lähempänä Neuvostoliiton mallia kuin Ruotsin.