sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Riversiden ihme ja Sipilä

Sipilän hallitus on paljastanut lopullisesti työvoimapoliittiset korttinsa. Demokraatissa TE-toimiston pääjohtaja toteaa hallituksen työvoimapolitiikan menneisyydessä elämiseksi. Hän onkin oikeassa. Sipilän hallituksen työvoimapolitiikka on 20 vuotta vanhaa. Puhutaan Riverside nimisestä kaupungista ja siellä tehdystä sosiaalisesta kokeilusta, jossa sosiaaliturvaa hakevat ihmiset pakotettiin työllistymiskursseille ja vastaanottamaan mitä tahansa työtä, niin pian kuin mahdollista.

Tämä linja tuotti hedelmää. Vuosi kokeilun aloittamisen jälkeen Riversiden sosiaalitoimen asiakkaat olivat taloudellisesti paremmassa tilanteessa kuin verrokkiryhmänsä. He kävivät töissä ja olivat varakkaampia. Kokeilu sai Yhdysvalloissa suurta mediahuomiota. Bill Clinton myös päätti vuonna 1996 soveltaa metodia koko maahan.

Ja sitten iski todellisuus. 7 vuotta Riversiden kokeilun jälkeen itsenäinen tutkimusryhmä päätti ottaa selvää miten Riversiden sosiaalitoimen asiakkailla nyt meni. Heillä meni huonosti. Monet olivat palanneet sosiaalitoimen asiakkaiksi ja nekin jotka yhä olivat töissä tienasivat kategorisesti huonommin kuin verrokkiryhmä. Mistä oli kyse?

Tutkimusryhmä alkoi selvittää miten Riversiden markkinat olivat toimineet näinä vuosina. Kävi ilmi, että Riversidessa oli ollut samaan aikaan, kun kokeilu aloitettiin paljon uusia matalapalkkaisia työpaikkoja. Riversiden sosiaalitoimen asiakkaat siis saattoivat työllistyä helposti. Nämä työt kumminkin olivat ns. umpikuja töitä, joissa ei päässyt etenemään. Lisäksi moni näistä työpaikoista oli liuennut muuttuvien markkinoiden takia.

Sillä aikaa verrokkiryhmä, joka oli saanut olla rauhassa, oli päätynyt opiskelemaan ja siten he olivat paremmin työllistyneitä ja voivat taloudellisesti huomattavasti paremmin. Nyt kokeilusta on 20 vuotta. Kokeiluun osallistuneilla menee edelleenkin huonosti.

Riversiden kokeilun todellisista tuloksista ei syntynyt vastaavaa mediakohua kuin ensimmäisistä positiivisilta vaikuttaneista tuloksista. Täällä Suomessa ei edes tiedetä mikä Riversiden kokeilu oli. Täällä puhutaan vain työllistämisestä ja siihen sovelletaan maailmalla käytettyä yleistä mallia. Siis sitä mallia joka lanseerattiin hätäisesti tehdyn tutkimuksen perusteella. Vuosi ei ole milloinkaan riittävä aika tutkimukselle, kun puhutaan kokonaisten sukupolvien mittaisesta yhteiskuntamallista. Se ei ole edes tiedettä, vaan pelkkää optimismia.

Ongelma Riversiden mallissa on jotenkin niin päivänselvä, että tapahtumakulun läpikäynyt ihminen joutuu ihan pysähtymään sen äärelle: vaikka kuinka työttömiä kurssitettaisiin hakemaan töitä ja työttömät hakisivat töitä, niin jos työpaikkoja ei ole, ei työtön työllisty. Työpaikkojen syntyminen ei ole työnhakijoiden määrästä riippuvaista. Työpaikkojen määrä on suoraan verrannollinen työn määrään.

Työtä ei myöskään synny lisää, kun vaan ruvetaan huhkimaan. Kuudelle miljardille jalkaparille on yksinkertaisesti typerää alkaa valmistamaan 50 miljardia saapasparia. Ongelmia syntyy myös siitä, että koska kapitalistisessa mallissa työ määrittää ihmisarvon, on täysin yhdentekevää meneekö maan, tai maailman markkinoilla hyvin tai huonosti. Köyhällä ei silti ole varaa ostaa asioita vaikka indeksit olisivat nousukiidossa. Itseasiassa köyhällä saattaa mennä jopa huonommin, kun indeksi kasvaa.

Kapitalismi ruokkii tällä hetkellä itse omaa romahdustaan. Jokainen tempputyöllistetty, vie joltakin toiselta oikean työpaikan. Jokainen kadonnut työpaikka,vähentää ostovoimaa. Jokainen ostovoiman heikkeneminen vähentää työpaikkoja ja niin edelleen. Jos Henry Ford näkisi, miten Sipilä tekee politiikkaa, hän varmaan ajaisi Sipilän yli T-mallilla useaan kertaan edestakaisin.

TE-toimiston pääjohtaja on oikeassa. Sipilän hallituksen työvoimapolitiikka kuuluu historiaan. Se kuuluu sinne epäonnistuneena sosiaalisena kokeiluna. Vähän niinkuin Neuvostoliittokin, jonka talouden romahtamista edesauttoi voimakkaasti työpaikkakeinottelu, jossa ihmisille tehtailtiin matalapalkkaisia ja tarpeettomia työpaikkoja.