sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Olga Temonen ja TET -nillitys

Pari päivää sitten oman elämänsä Mikkosten puolikas, Olga Temonen, päätti ottaa tuoreen näkökulman ja nillittää nykynuorison tilasta. Mitään uuttahan auringon alla ei ole tapahtunut. Nuoret ovat osaamattomia ja laiskoja. Näin oli jo antiikin Kreikassa.

SKP:n Simo Suominen sentään tajusi mistä TET from hell -nillittäjien kenkä puristaa. Kysehän on siis siitä, että kun työnantaja ottaa lapsen TET:iin niin siihen kuuluu myös sellainen kasvatuksellinen osa. Tyypillisen TET from hell -nillittäjän ongelma on se, että heidän mielestään, kun mukula on saatu vetäistyä imukupilla pillusta ulos, sen pitää olla valmis aikuinen ja kyetä työskentelemään ja ottamaan vastuu tekemisistään.

Nuorison halveeraaminen laiskaksi ja saamattomaksi on toki ikiaikainen ilmiö, mutta siinä piilee vaarallinen puoli. Kun tällaiselle asenteelle antaa tarpeeksi happea se nielaisee kokonaisen sukupolven. Ensimmäisen maailmansodan yksi keskeisimpiä tekijöitä oli juurikin vanhemman sukupolven myrkyllinen asenne aikuistuvaa sukupolvea kohtaan. Heitä pidettiin laiskoina ja saamattomina. Ainoa millä nuori saattoi todistaa olevansa riittävän ryhdikäs oli liittyä nostoväkeen.

Tässä kuviossa tyypillistä on se, että ihmiset vertaavat huonosti motivoitunutta nuorta menneeseen nuoreen motivoituneeseen minäänsä. Jos nuorena rakastit tehdä jotain, se ei tarkoita että kaikki muutkin rakastavat tehdä sitä. Nuoret etsivät vielä itseään. Tässä tarinassa ei ole kuin yksi huono osapuoli. Se on se TET from hell -nillittäjä, joka ei joko tyhmyyttään, tai laiskuuttaan osaa kasvattaa nuorta ottamaan vastuuta ja tekemään päätöksiä itsestään.

Hevosenlannan lapiointiin sellainen ihminen sopiikin mainiosti. Omia vielä syntymättömiä mukuloita en antaisi heidän kasvatettavakseen edes päiväksi.