keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Pukeutumiskielto

Hijab, niqab, burka... Meille länsimaisille nämä tuntuvat olevan vaikea pala niellä. Ne jotka meistä eivät typeryyttään vihaa hijabiin pukeutujia itseään usein perustelevat paheksuntansa näihin naisiin kohdistuvalla vallankäytöllä. Sokeat kanat!

Yksi orjuuden voimista on tila jossa ihminen ei huomaa kuinka häneen käytetään valtaa. Olemme tottuneet ehkä hiukan kritisoimaan muodin valtaa silloin, kun se räikeästi ajaa tietyn tyyppisen vartalon ihannetta. Me emme kuitenkaan mielellämme kritisoi kokonaisvaltaisesti vaatealan valtaa meihin. Totuus kumminkin on, että me emme päätä mitä me laitamme päällemme. Siitä päättää epämääräinen klöntti vaatesuunnittelijoita ja vaatealan moguleita.

Muoti pakottaa ihmisiä käyttämään aikaansa tekemään päätöksiä siitä, mitä hän laittaa päälle. Ja jokainen joka perustelee vaatevalintoja sanoin "minä pukeudun miellyttääkseni itseäni" joko puhuu paskaa, tai ei ymmärrä Suuren Toisen konseptia.

Muoti myös asettaa ihmisiä arvojärjestykseen. Se ehdottaa vaivihkaisesti meille, että muutaman vuoden takaiseen tyyliin pukeutuva ihminen on vähempiälyisempi, vähempivaraisempi tai muuten vaan vastarannan kiiski. Joka tapauksessa innuendo on, että tällaista henkilö on parempi pitää hiukan etäämpänä omasta kuplasta. Tämän rakenteen burka häivyttää tehokkaasti.

En pidä maolaista uniformaalia yhteiskuntaa missään tapauksessa hyvänä ideana. Ja ei minäkään en pidä siitä, että patriarkaatti ja umpimielisyys asettaa naisia alempiarvoiseen asemaan. Minä sanon vain, että burkan inhoaminen ihmisen vapauteen vedoten on hölmöläisten hommaa.

Sinä joka vaatteeseen kietoudut, et ole vapaa!