maanantai 7. marraskuuta 2016

Paljon melua tyhmästä

En mielelläni ota tätä puheeksi, koska mielestäni tapahtumien keskiössä olevan ihmisen pitäisi olla kaikkialla muualla kuin tapahtumien keskiössä.

Viime viikon lopulla valtakunnan typerin kirjoitustaitoinen mies sai 6000 euron apurahan Kordelinin säätiöltä. Timo Hännikäinen joka tunnetaan netissä mesoamistensa takia myös nimellä Hevosen Kyrpä omistaa mitä ilmeisimmin sen verran istumalihaksia, että tosiaan kykenee kirjoittamaan kohtuullisen apurahahakemuksen.

Poruhan siitä syntyi ja mikäs siinä ihan viihdyttävää on huomioida, että Hännikäinen on kritisoinut voimakkaasti apurahajärjestelmää ja vaatinut sen minimoimista ilmeisesti siksi, kun omalle kohdalle ei ole sattunut apurahaa valumaan.

Noloa tapahtumaketjussa onkin sitten seuraavat asiat:

1. Kordelinin säätiö tekee päätökset apurahan saajista tehtyjen hakemusten perusteella, eikä sillä perusteella kuka apurahaa hakee. Se, että joukko aktivisteja kehotti ihmisiä lähettelemään Kordelinin säätiön hallitukselle viestiä siitä mitä Hännikäisestä pitäisi ajatella ei varmasti vaikuttanut millään tavalla säätiön päätökseen, sillä edelleen säätiö tekee päätökset apurahoista hakemusten ei hakijan perusteella.

2. Oli oikeastaan vielä nolompaa, että Kordelin julkisesti edes harkitsi mahdollisuutta vetää apurahan pois Hännikäiseltä. Sillä juuri säätiö tahattomasti antoi kuvan, että ulkopuolisilla ihmisillä voisi olla vaikutusta säätiön päätöksentekoon. Säätiö toki teki viisaasti kohun synnyttyä, että käytiin erikseen hakemus uudestaan läpi, mutta ihan oikeasti ei ainakaan minulle ollut mikään yllätys, että Hännikäinen sai pitää apurahansa.

Ongelma tässä ajattelumallissa, että apurahahakemuksien yhteydessä pitäisi googlettaa myös hakija on siinä, että se vakavasti vaarantaisi apurahojen myöntöperusteiden tasapuolisuutta. Se myös avaisi ikkunan sille, että kenestä tahansa voitaisiin laittaa pystyyn häiriköintikampanja, jota säätiön olisi pakko kuunnella. Silloin kaikenlainen taiteilijoiden poliittinen vaino arkipäiväistyisi.

Jotenkin kuvaavaa on se, että liberaaleiksi itseään kutsuvat taiteilijat ja poliittiset aktivistit ovat nousseet 6000 euron takia kapinoimaan kotisohviltaan koska Kordelinin säätiön apurahojen käsittelymetodi toimii tasapuolisesti humanismin periaatteiden mukaan. Apurahoja myönnetään juurikin hakemusten perusteella, eikä sillä perusteella mitä poliittista kantaa apurahan hakijat edustavat.

Ikävä todennäköisyys on, että Hännikäinen kirjoittaa apurahan tukemana muutaman sadan sivun verran katkeroitunutta koliikkista paskaa anarkisteista ja feministeistä, mutta uskokaa pois Hännikäinen kirjoittaisi ne muutenkin. Sen sijaan, että Hännikäisen apurahojen saannista katkeroituu itse kannattaisi ehkä keskittyä hakemaan omia apurahoja ja kirjoittaa niiden turvin omasta maailmankatsomuksestaan.

Käydäänkö vaihteeksi se keskustelu siellä missä keskustelu onkin tarkoitus käydä, eikä Kordelinin säätiön sivuilla ja sähköpostissa, sillä jälkimmäinen on poliittista vainoa johon syyllistyminen tekee kenestä tahansa huonon ihmisen. Vähän tuli porukalta lipsahdettua Hännikäisen itsensä tasolle tänä viikonloppuna. Hyi hyi!