torstai 17. marraskuuta 2016

Paska ja sen levittämisen riemu

Ville Niinistö otti asiakseen paheksua pääministeri Sipilän asuvalintaa tämän vieraillessa Terrafamella. Ja kuten populismissa usein käy, jos ei osaa olla varovainen, heitetty paska heilahti myös omaan naamaan.

Suoritus oli Niinistöltä melkoisen säälittävä lässähdys. Mutta se on myös kuvaava. Poliittisen keskustelun keskiössä on viimeiset vuodet puhuttu ihan kaikesta muusta kuin politiikasta. Perussuomalaisia pilkataan seurustelukumppaneistaan ja ravintolailloistaan. Vihreitä ja vasemmistoliittoa syytetään liian hienon kahvin juomisesta liian monikulttuurisessa kaupunginosassa. Kokoomuslaisten pukeutumista kytätään silmä kovana, koska kravatti on liian sininen jolloin poliitikko voidaan liittää Lapuan liikkeeseen.

Tämä kaikki lässyttäminen on paskaa ja osoittaa lähinnä sen miten tyhmät ihmiset meitä johtavat. (Heidän puolustukseen sanottakoot, että heitä vielä tyhmemmät ihmiset hurraavat ja taputtavat paskan heitolle.) Sipilän touhuja voitaisiin kritisoida ihan vettä pitävin ja selkein faktoin, joista kansakin ymmärtäisi mikä hallituspolitiikassa on märännäistä.

Annan kumminkin Niinistölle synninpäästön. Hän tuskin ymmärsi Sipilän asuvalintaa kritisoidessa, että lehdistö rakastaa populistista paskaa ja levittää sitä sontaa ilomielin joka kotiin niin kauan kuin paskaa riittää.

Kaipaan aikaa, jolloin politiikka oli muutakin kuin makkaroita ja porkkanoita puoluetoimiston tarjottimella. Kaipaan ehkä olemattomia, mutta suoraan sanottuna faktakeskustelu alkaa näyttää nykyaikana pirstävältä tuulahdukselta ja politiikka jos mikä kaipaisi tuuletusta.