keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Yhdysvaltojen vaalien ensimmäinen (ja viimeinen) jälkipuinti

Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputulos on tuottanut monelle järkytyksen. Ja toki itsenikin on hattu kourassa hämmästeltävä ihmiskunnan kykyä lyödä itseään lapiolla naamaan. Minua tosin vaalien tulos ei yllättänyt. Ei enää sen jälkeen, kun Bernie Sanders putosi pois pelistä.

Yhdysvallat on vahvaan oligarkiaan perustuva valtio. Trumpin voiton takana on se, että hän lupasi muutosta. Yhdysvaltalaiset ovat erittäin kyllästyneitä nykyiseen järjestelmään ja siihen, ettei muutosta omaan taloudelliseen ahdinkoon ole tulossa. Trump lupasi tehdä asialle jotain, vaikka hänen lupauksensa ovatkin olleet naiveja ja suoraan sanotusti toteutuskelvottomia.

Sillä välin Clinton jäi oman poliittisen ideologiansa jalkoihin. Hänen kohtalokseen ei koitunut se, että häntä on epäilty syystä ja syyttä ties millaisesta kähminnästä. Hänen kohtalokseen koitui se, että hänen politiikkansa on Yhdysvalloissa nähty jo. Yhdysvaltojen köyhää väestöä ei voisi vähempää kiinnostaa Clintonin politiikka, joka lupaa kaiken pysyvän turvallisesti ennallaan. Clintonien politiikalla on Yhdysvalloissa paska klangi, eikä Bill Clintonin 90-luvulla toteuttamat köyhien oloja heikentäneet poliittiset teot ole myöskään jääneet unholaan.

Clintonin leiri teki myös pahan laskentavirheen siinä, että Trump olisi heille kaikkein helpoin vastus. Clintonin leirin tiedetään taloudellisesti tukeneen verhojen takana Trumpin kampanjaa juuri tämän laskentavirheen takia. On hölmöläisten hommaa olettaa, että poliittisesti epävakaan henkilön voittaminen vaaleissa on helppoa. Henkilövaaleissa ei mitata poliittisia kykyjä vaan kykyä kerätä taakseen kansanliike. Tätä Clintonilla ei koskaan ollut, mutta Trumpilla oli.

Näissä vaaleissa oli myös toinen ehdokas jolla oli kansanliike takanaan. Hän oli Bernie Sanders. Demokraatit itse kusivat uskossa omaan mainiouteensa parhaan mahdollisuutensa voittaa nämä vaalit. Tiedetään hyvin, että demokraattien joukoissa oli toimintaa joka pyrki mahdollisimman paljon hiekoittamaan Sandersin mahdollisuuksia päästä viimeiselle kierrokselle. Demokraatit ilmeisesti unohtivat edellisten voittojensa pohjan: Obaman takana olleen vahvan kansanliikkeen.

Hillary Clintonilla saattoi olla 800 kuuluisuutta ja ylemmän keskiluokan voimakas kannatus. Mutta he eivät ole kansa. Clintonia äänestäneet eivät uskoneet Clintoniin. Trumpin äänestäjät uskovat Trumpiin. He uskovat Trumpiin vähintäänkin siihen saakka kunnes Trumpin politiikan onttous alkaa tuottaa mätää hedelmäänsä, todennäköisesti senkin yli.

Nyt on puhuttu, että Trump tulee johtamaan Yhdysvaltoja arvaamattomalla otteella seuraavat neljä vuotta. Minä veikkaan, että kahdeksan.