lauantai 3. joulukuuta 2016

Auktoriteetin valinta

Sorrun nyt nostalgiseen muisteluun. Sori siitä.

Kun olin lapsi, kouluissa joita kävin käytettiin valtavat määrät energiaa siihen, että kaikilla lapsilla on ulkoillessa pipo päässä. Se mitä osasin pää kallellaan hämmästellä oli koko säännön mielivaltaisuus. Milloinkaan säännön noudattamisessa ei huomioitu sään vaihteluita, eikä välituntivalvojankaan mieleen koskaan juolahtanut, että jos lapsi juoksee 15 minuuttia niin sille saattaa tulla hiki ja hikinen pipo ei lämmitä ketään.

Sittemmin aikuisten maailmaa on järkyttänyt, kun lapset pitävät pipoa sisälläkin. Se miksi pipon käyttäminen sisällä tuottaa aikuisille valtaisaa ahdistusta kertoo enemmän aikuisista kuin lapsista. Todellisuudessa yhä harvempi tietää miksi kulttuurissamme päähinen käyttö sisätiloissa on paheksuttavaa ja sitäkin harvempi ihminen osaa kyseenalaistaa oikeilla perusteilla koko asian. Olen saattanut tästä ennenkin mainita tässä blogissa, mutta syyhän on kristinuskossa. Jos et siis usko, että Jumala huitaisee sinua salamalla päähän, pidä pipoa missä lystäät.

Kansallisvaltiossa tällaisia omituisia rakenteita on roppakaupalla. Mielestäni oli mahtavaa seurata oman siviilipalvelukseni aikana niitä siviilipalvelusmiehiä, jotka viikonloppulomillaan menivät töihin ja viikoiksi tulivat siviilipalveluskeskukselle nojailemaan haravanvarteen. Siinä oli semmoinen mitä tänä päivänä kutsutaan tuottavuusloikaksi.

Bolševikkien Neuvostoliitossakin osattiin nämä tuottavuustoimet toteuttaa hienosti: Stalin aikanaan levennytti koko Neuvostoliiton rataverkkoa muutamalla millimetrillä, jotta tuloksena ratakiskojen leveys sattuisi metrimitoissa tasakymmeniin. Suomessa hanke toteutettiin rauhansopimuksen vaatimalla tavalla myös. Tosin vain paperilla, sillä sotakorvauksien maksaminen ja teollinen kasvu työllisti koko kansan. Siihen aikaan työleireillä Suomessa oli väärinajattelusta lähinnä Jehovan todistajia.

Auktoriteettien kanssa kannattaa olla hyvin nirso. Itse olen päätynyt sellaiseen tulokseen, että sähkömies on ihan hyvä auktoriteetti: Jos kävelen käytävää pitkin jonka seinässä on ovi ja siinä kyltti "korkeajännite - hengenvaara" ja yhtäkkiä kuulen Jumalan sanovan minulle, että "mene vaan ovesta, sinulle ei käy kuinkaan", niin jätän kyllä menemättä. Sähkömies on laittanut kyltin oveen siksi, että hän ei halua minun kuolevan. Jumalan motiiveista en ole lainkaan varma.

Auktoriteettia kannattaa myös vaihtaa aika usein. Sanoisin, että auktoriteetti kannattaa vaihtaa heti, kun tuulessa alkaa haista paska. Aina kannattaa kallistella päätään, kun joku käyttää määräysvaltaa. Saattaa nimittäin hyvinkin olla, että määräysvalta on sellaisella henkilöllä joka ei tiedä yhtään mitä on tekemässä. Ei ole väärin kävellä hullutuksista pois.