torstai 22. joulukuuta 2016

Suomen vaarallisin mies

Tämä saattaa vaikuttaa nykyvalossa hieman oudolta, mutta... Yhdysvallat ovat länsimaiden ainoa oikea demokratia.

Kyllä, on totta, että Yhdysvalloissa on paljon ongelmia demokratian toteuttamisen kanssa. Vaalipiirejä viritellään siten, että ne ovat Republikaanien kannalta mahdollisimman otolliset, etnisten vähemmistöjen on vaikeampaa äänestää kuin valkoisten ja äänienemmistön saanut ehdokas hävisi juuri vaalit. Mutta silti jo periaatteellisella tasolla Yhdysvallat ovat demokraattisempi maa kuin esimerkiksi Suomi.

Donald Trumpin vaalivoiton myötä Yhdysvalloissa joukko valitsijamiehiä on herännyt. He ovat jo nyt ymmärtäneet, että Donald Trump on kelvoton presidentiksi. 20 valitsijamiestä jotka ovat luvanneet äänestää Trumpia ovat alkaneet epäröidä. Kusipää ei sovi valtionjohtajaksi. Voi olla, että nämä 20 epäröijää eivät riitä estämään Trumpin nousua presidentiksi, sillä siihen tarvitaan 37 epäröijää, mutta järjestelmä kertoo Yhdysvaltojen perustajaisien alkuperäisen ajatuksen voimasta. Yhdysvaltojen perustajaisät tiesivät, että suora demokratia on tyhmä idea, sillä vajaasti sivistyneet ihmiset tekevät sivistymättömiä päätöksiä. Siksi Yhdysvaltojen järjestelmään rakennettiin valitsijamieskokous pufferiksi ,ettei vain vahingossakaan pääsisi käymään niinkuin Saksassa kävi maailmasotien välissä. Eikä niin pääse käymään...

Donald Trumpia on usein poliittisessa satiirissa verrattu Adolf Hitleriin. Se on heikko vertaus, sillä Donald Trump ei koskaan tule saamaan Yhdysvalloissa samaa kyseenalaistamatonta asemaa kuin Adolf Hitler sai Saksassa. Mitä todennäköisimmin kun Donald Trump astuu virkaan on hän välittömästi oikeudessa, sillä hän on jo omistajaohjauksiensa takia rikkonut lakia. Donald Trumpilla on edessään hyvin kivinen tie. Jos hän häviää näissä oikeudenkäynneissä, on hänen virkakautensa yksiselitteisesti förbi.

Sillä välin meillä Suomessa maata johtaa täysin korruptoitunut pääministeri, jota ei kiinnosta perustuslaki, ihmisoikeudet, tai johtajalle sopiva arvokkuus. Juha Sipilä on rikkonut kaikkia demokratian arvoja ja saa jatkaa maamme päämiehenä kyseenalaistamattomasti. Ongelma on siinä, että käytännössä Suomi on ajettu pisteeseen, jossa vain eduskunnan puhemies voi kaataa hallituksen. Puhemiehen valitsee pääministeri. Meillä on siis pässi kaalimaan vahtina.

On toki totta, että Suomen vanhassa järjestelmässä meitä johti poikkeuslailla yksinvaltiaana urheilijana tunnetuksi tullut el presidente. Mutta vanha järjestelmä oli silti demokraattisempi kuin nykyjärjestelmä. Puolueet halusivat purkaa presidentin valtaoikeudet, sillä puolueissa ajateltiin, että siten saataisiin oman puolueen suosikki helpommin valtaan. Toisin kävi.

Suomen vanhan presidenttijärjestelmän etu oli siinä, että valtionjohtajan valitsivat valitsijamiehet*. Käytännössä siis presidentin valitsijamiehinä toimi laajempi kirjo poliittisia ajattelijoita kuin nyt. Nyt valtion päämiehestä päättää joukko yhden puolueen puoluekirjoilla olevia ihmisiä, joiden motiiveista ei kukaan pääse selville. Valtion päämiehen valinta ei ole enää poliittisesti värittynyttä; se on puoluepoliittisesti värittynyttä.

Juha Sipilä on Suomen vaarallisin mies. Donald Trump ei voi koskaan olla Yhdysvaltojen Adolf Hitler, mutta Juha Sipilä voisi ihan hyvin olla Suomen Adolf Hitler, jos haluaisi olla. Sipilä yrittää jo nyt johtaa Suomea rautaisella nyrkillä ja oikeusoppineet kirkuvat, että tämä ei ole enää reilua peliä. Mutta Sipilää ei saada pois vallankahvasta, sillä jossain kohtaa Kekkosen ja Sipilän välillä meni Suomessa demokratian kengännauhat solmuun ja kompastuttiin vanhaan vipuun: suora kansanäänestys johtikin saunasopimusten järjestelmään.

Ja siitä me saamme nyt maksaa selkänahallamme.

*Oikaistu eduskunnasta valitsijamiehiin. Huolimattomuus on pahe.