tiistai 31. tammikuuta 2017

El Presidenté

Aikanaan sanoin kunnioittavani jollakin perverssillä tavalla Pol Potia. En sen valtavan inhimmillisen kärsimyksen tähden, jonka hän aiheutti, vaan sen tähden, että kokonaisen valtion kaikkien infrastruktuurien lakkauttaminen yhdessä iltapäivässä valtaan pääsyn seurauksena on melkoinen suoritus. Ei liene teillekään yllätys, että tämä kirjoitukseni käsittelee Amerikan Yhdysvaltain El Presidentéä Donald Trumpia.

Sattumalta Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaiset osuvat omalle syntymäpäivälleni. Ilkikurisesti syntymäpäivilläni ounastelin tuomiopäivän hengellä. Minäkin olen hyvästä yrityksestä huolimatta kumminkin taipuvainen toiveajatteluun. Ajattelin, että "ei se nyt niin hirveätä jälkeä voi kumminkaan aikaan saada..."

Reilua viikkoa myöhemmin olen katsellut monttu auki miten nopeasti maailman vahvin valtio ja perustuslaillinen demokratia murtuu. Donald Trump johtaa maataan juuri niin pahasti kuin mielipuolelta voi vain olettaa, mutta kumminkin yllättävällä tehokkuudella. Käytännössä katsoen Yhdysvalloissa menee koko virkamiesjärjestelmä vaihtoon.

Trump on osoittanut, ettei hän välitä laeista, ihmisistä, eikä kunniallisesta toimimisesta paskan vertaa. Kaikki perustuslailliselle demokratialle olennainen on hänelle täysin yhdentekevää. Donald Trump näyttäisi jo valtakautensa ensi metreillä varmistelevan sitä, että jatkossa Yhdysvalloissa ei ole vapaita vaaleja. Hän vaikuttaa suunnittelevan oman valtakautensa venyttämistä vähintään 8 vuoteen. Itse veikkaan, että pyrkimykset ovat jopa tätä pidempään valtakauteen.

Akuuteimpana vaaratekijänä näyttäisi kumminkin olevan kansanmurhan valmistelu. Trump on jo pysäyttänyt muslimipakolaisten maahantulon Yhdysvaltoihin. Nämä suljetut maat ovat myös niitä maita joista pyritään Eurooppaan ja me eurooppalaiset olemme heidät hävettävästi myöskin hylänneet Turkin diktaattorin armoille. Tumpilla on ollut sellaisia lausuntoja joissa hän suunnittelee lähettävänsä joukkoja takaisin Irakiin. Näyttää siltä, että Trump haluaa korvata näiden maiden hallinnon itselleen edullisella hallinnolla. Näitä todennäköisesti ovat niiden valtioiden hallinnot, jotka jäivät bannattujen maiden listasta pois.

Trump ei ole Yhdysvaltojen ongelma. Trump on koko ihmiskunnan ongelma ja näyttää kovasti siltä, että tästä ongelmasta ei pelkkään lakiin vetoamalla selvitä. Näyttää siltä, että ongelman poistumiseen tarvitaan murha. Ikävä kyllä.