perjantai 10. maaliskuuta 2017

Myers–Briggsin vaali-indikaattori

Moni ystäväni on päättänyt asettua ehdolle kuntavaaleissa. Tästä johtuen Facebookin uutisvirrassa on näkynyt viimepäivinä paljon vaalikoneisiin liittyviä päivityksiä. Hauskimpia ovat ne päivitykset, joissa ehdokkaat ovat kokeilleet vaalikonetta ja ovat saaneet itselleen sopivimmaksi ehdokkaaksi jonkun muun kuin itsensä.

En kiellä vaalikoneiden kätevyyttä, mutta kumminkin tahdon sanoa: vaalikoneet ovat typeriä. Vaalikoneet toimivat hyvin samanlaisella periaatteella kuin Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori. Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori on jo vuosikymmeniä sitten toimimattomaksi todettu persoonallisuustesti, jota mm. monet yritykset käyttävä tyhmyyttään työntekijävalinnoissaan. Jotain testin toimimattomuudesta kertoo se, että sen käyttöä kritisoivat mm. kaikki psykologit. Joita Myerss ja Briggs eivät olleet. Carl Jung jonka työhön testi löyhästi perustuu pyyhkisi kyseisellä testillä persettään.

Vaalikoneiden kompastuskivi on siinä, että se on monivalintakoe. Monivalintakokeiden ongelma kulminoituu siihen, että kysymyksenasettelu jää tavattoman kapea-alaiseksi. Jos ihmisen pitää valita tykkääkö enemmän violetista vai keltaisesta ja väliin jää ainoastaan "en osaa sanoa", kun sattuukin pitämään ruskeasta, ei vastaus kerro henkilöstä yhtään mitään. Lopulta tulokset antavatkin aika mielikuvituksellisia vastauksia.

Viime vaaleissa, kun itse kokeilin yhtä vaalikonetta, sain parhaimmaksi osumaksi xenofobisen persun. Koska itse olen jo näissä vaaleissa ehdokkaani päättänyt on vaalikoneiden käyttö itselläni rajoittunut lähinnä humoristiseen perseilyyn. Ylen vaalikoneella sain oman ehdokkaani, jonka näkemykset tiedän tasan tarkkaan omia näkemyksiäni hyvin vastaaviksi, sijoittumaan sijalle 12. Kun olin ensin poistanut osumistani väärät puolueet.

Jos vaalikoneista jotain positiivista pitää sanoa, niin ne sentään eivät täyttämisen yhteydessä skannaa Facebook-profiiliasi läpi, kuten niin monet muut monivalintatestit joita internet on pullollaan. Tai mistäs sen tietää vaikka skannaisikin. Suomi on sen verran absurdi maa nykyään, että oikeastaan ihmettelen, etteivät foliohatut ole tämän enempää muodissa.