tiistai 9. toukokuuta 2017

Tämänkin asian teet väärin -otsikko

Viime vuosina on ollut muotia kirjoittaa klikkiotsikoita, jotka sanovat "nämäkin viisi arkista asiaa voit tehdä väärin". Juttuihin valikoituu yleensä joukko melko valjuja asioita jotka itseasiassa ovat monelle tuttuja.

Valistus kuuluu osittain journalismin tehtäviin. Siksi usein lehdet kirjoittavat sellaisista asioista, jotka ovat suurimmalle osalle tuttuja. Silloin voi vain todeta, että ei ole artikkelin kohdeyleisöä. Jos minulta kysyttäisiin, niin mielelläni maksaisin lukemistani lehtiartikkeleista pieniä summia per artikkeli sillä ehdolla, että saisin lukea jutun ensin ja päättää vasta sitten oliko se minusta minkään arvoinen. Näin siitäkin huolimatta, että tiedän tämän tuottavan myös rahan totuutta.

Kaikesta huolimatta minua kiehtoo tämä nykyinen buumi valistaa ihmisiä melko tyhjänpäiväisissä asioissa. Se on jonkinlaista triviaalia valistuneisuutta. Yhteisöämme vaivaa vakavien asioiden tuottama ahdistus. Kun toisia ei voi valistaa tieteestä, tai poliittisesta epäreiluudesta, syntyy kulttuuri jossa etiketti nousee valistuksen mittariksi. Aletaan puhua siitä miten sokeripalan pakkaus kuuluu oikeasti avata.

Jokainen meistä tietää, että on täysin yhdentekevää kummasta päästä aloittaa kuoria banaania. Me vain valitsemme mieluummin konfliktin aiheeksi sellaisen joka ei ole liian vaikea, sillä hankalien asioiden käsitteleminen paljastaa meille liian tuskallisen totuuden: me emme oikeasti tiedä mitä olemme tekemässä.