sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Vihreiden puoluekokouksen tuloksia

Vihreiden puoluekokouksen tulokset eivät olleet mitenkään yllättäviä, mutta sitä seuranneet puolueen kärkinimien ulostulot saivat kahtena päivänä peräkkäin minut hieraisemaan silmiäni.

Touko Aallon Halla-ahoa lähestyvä kommentointi saattaa mennä vielä huolimattomuuden piikkiin, sillä toimittajaa ei kiinnostanut ilmeisesti kaivaa kommentin sisältöä tarkemmin, vaan saada raflaava otsikko. Kumminkin edellisviikon tapahtumien yhteydessä tuollaisten lauseiden päästely on erittäin ajattelematonta. Se on erittäin kylmäkiskoinen teko niitä kohtaan, jotka ovat saaneet kärsiä Sipilän hallituksen julmuudesta henkensä uhalla. 

Yritin itse kumminkin kääntää tämän parhain päin, kunnes Pekka Haavisto löysi toisen ääripään. Hän korjaili puhettaan toki myöhemmin, mutta näyttäisi siltä, että Haavisto on silti toivottoman kujalla siitä, mitä turvapaikanhakijoita puolustavat ihmiset itseasiassa puolustavat: "Turvapaikanhakijoita sympaattisesti katsovilla tulisi olla mahdollista sanoa, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan Suomessa pitää säilyä nollatoleranssi, ja väkivaltaan tai muihin rikoksiin syyllistyneillä kielteinen turvapaikkapäätös on odotettavissa."

Kenelläkään ihmisoikeuksia puolustavilla ei liene ongelmia käsittää naisten kuuluvan ihmisoikeuksien piiriin, eikä väkivaltarikoksiin syyllistyminen tarkoita sitä, että ihminen voidaan lähettää takaisin varmaan kuolemaan. Kohtuullisen tuomion väkivaltarikolliset kylläkin ansaitsevat.

Haaviston möläyttely oli sen verran hölmöllä tasolla, että se maksoi hänelle vasemmiston ääniä. Mukaan lukien omani. Minulla ei ole ennen ollut vaikeuksia ylittää äänestyskäyttäytmisessäni puoluerajaa vihreiden suuntaan tietyissä tilanteissa, mutta tämän viikonlopun puoluekokouksen jälkeen näyttää siltä, että vihreät haluavat selkeästi etääntyä itselleen myötämielisestä vasemmistosta.

On mahdollista, että vihreiden puoluetoimistolla on katsottu tilastoja sillä tavalla, että oikealta on helpompi saada itselle lisää kannatusta kuin vasemmalta, sillä näyttäisi siltä, että juuri sieltä olisi liikkumavaraa vihreisiin päin. Tämä tosin voi olla virheellinen analyysi, sillä yksi ääni oikealta vihreiden pankkiin ei välttämättä tule samalta henkilöltä.

Tämän viikonlopun myötä listani henkilöistä joita voisin äänestää presidentinvaaleissa putosi nollaan. Nyt ymmärrän miltä tuntuu ihmisestä, joka joutuu asettamaan toivonsa demarien varaan...