keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Kun yrittäjät puhuvat lämpimikseen paskaa

Helsingin Uutiset kirjoitti, että muuttofirma Niemi hämmästelee miten 2500 euron kuukausipalkalla ei saa työntekijöitä. Noh, eipä mennyt aikaakaan, kun alkoi paljastua, että Niemi puhuu täyttä paskaa.

Nykyajan työkulttuuria ehkä parhaiten kuvaa se, miten herkästi yrittäjät puhuvat julkisuudessa ihan täyttä lööperiä ja lehdet painavat sen tekemättä minkäänlaista journalistista tarkistustyötä. Niemen tapauksessa erityisesti naurattaa se, että siellä ollaan ilmeisesti myös avoimesti tyhmiä.

Ensinnäkin, nollatuntisopimukset eivät takaa edes sitä oikeaa muuttoapinan kuukausipalkkaa joka on 1700, eikä 2500 euroa. Se takaa kympin tunnilta ja tunteja voi tosiaan olla se nolla. Kun työntekijä tekee 30 tuntia kuussa alkaa työttömyyskorvauksien vähennykset, jolloin tuntipalkka on seuraavilta tunneilta todellisuudessa 5 euroa. Seuraavat 70 tuntia tuottavat siis yhteensä 350 euroa työntekijälle. Jos palkka olisi tällä tasolla koko ajalta, olisi kuukausipalkka tehdystä työstä n. 800 euroa. Helsingissä sillä saisi maksettua juuri ja juuri asunnon.

Mutta onhan meillä tosiaan kompensaatiojärjestelmä: Kela maksaa asumistukea ja työttömyyskorvausta. Jokainen työtunti ja palkkasumma pitää listata Kelalle jotta tuet saa. Tällä välin kun Kela käsittelee näitä tukiasioita ehtii laskut jo erääntyä. Maksat saamastasi palkasta ne laskut jotka pystyt maksamaan ja lopun aikaa lainailet kavereiltasi rahaa ruokaan, jos heillä sattuu sitä olemaan. Samalla pitäisi jotenkin käydä fyysisesti raskaissa töissä, ilman varmuutta onko kotiin tullessa mahdollista syödä.

Niemen logiikassa on myös sellainen virhe, että vaatimuksena päästä heille töihin on vähintää b-ajokortti. Ilmeisesti Niemen johtoportaassa ei ajeta itse autoa, sillä siellä kuvitellaan, että ajokortteja saadaan ilmaiseksi. Oikeassa maailmassa ajokortin ajaminen on helvetin kallista ja usean tuhannen euron sijoitukseen liittyy myös riski, ettei korttia saa. Työttömyyskorvauksilla tällaisia ei siis hankita.

Ja nyt tullaan siihen Niemen tyhmyyttä todella osoittavaan kohtaan: ne työttömät, joilla on b-korttia vähänkin isomman ajoneuvon kuljettamiseen oikeuttava lupakirja, hakevat töihin paremmin palkattuihin kuljetusfirmoihin, joissa ei myöskään tarvitse terveyden menettämisen uhalla kantaa rappukäytävissä mahonkihuonekaluja.

Niemelle lähtee nyt täältä heidän työvoimapulaansa seuraavat lohdutuksen sanat: Älä itke, Iines!