tiistai 26. syyskuuta 2017

Occupy Wall Street ja sote-uudistus

Yksi monikulttuurisuuden ja nopean tietoliikenteen etuja on autoritäärisen sanelun mahdollisuuksien heikkeneminen. Muiden kulttuurien tilasta saadaan ensikäden kokemuksia ja kertomuksia ilman, että sitä on suodatettu jonkin komission, tai poliittisen elimen (lue: miehisesti kaljuuntuvan mulkun) läpi. Viimeisin esimerkki sattui silmiini tänä aamuna Suomen Kuvalehdessä Anu Partasen kolumnin muodossa.

Kuinka moni teistä ajattelee sote-uudistuksen ja veroalen yhteydessä sitä, että keneltä kaikilta tässä viedään ja mitä? Kun kokoomus ja keskusta puhuvat terveydenhuollon valinnanvapaudesta he kiertävät sanomasta sitä, että heidän terveydenhuollon mallissaan sairastunut ihminen joutuu itse kilpailuttamaan saamansa lääkäripalvelut. Sairas joutuu ottamaan selvää mikä on paras hoitomuoto, kuka sen tarjoaa parhaiten ja pahimmassa tapauksessa joutuu vielä tinkimään hinnasta. Kun katselee millaisesssa suosiossa homeopatia tänäkin päivänä on, pitäisin tässä asiassa viranomaisten koulutukseen pohjautuvaa arviointikykyä parempana.

Partanen ei ehkä ihan suoraan sitä kolumnissaan sano, mutta minä sanon: neoliberalismi on patriarkaatin vetojuhta! Yhdysvaltalaisessa kulttuurissa naisen paikka on yhä vahvasti kotona. Kun perheen päänä toimiva ylityöllistetty mies ratkeaa ryyppäämään, on kotiäidin erittäin vaikea ylläpitää perhettään. Aivan samoin naisen on vaikeampi lähteä suhteesta jos ryyppäävä mies on myös väkivaltainen, sillä turvaverkkoa ei ole. Paitsi omat vanhemmat joiden arvomaailman varassa nainen siis joutuu olemaan lopulta koko ikänsä.

Slavoj Žizek aikanaan ennusti Occupy Wall Streetista, että se joukko ei tule saamaan aikaan yhtään mitään. Hänen kritiikkinsä kohdistui kyseisen liikkeen vapausajatteluun; kun kaikkien pitää olla mukana päättämässä kaikista yksityiskohdista alkaa linja rakoilla. Žižekin ennustus osui oikeaan.

Tuntuu siltä, että suomalaisessa poliittisessa kiertolauseilussa yritetään sotkea keskenään yksilönvapaus ja yksilön velvoittavuus. Jos vapaus on sinun mielestäsi sitä, että joudut suunnittelemaan koko elämäsi kaikki talouden kohdat kuolemaasi saakka, etkä siltikään voi olla varma, että selviydyt kaikesta, niin sitten neoliberalismi on sinun tiesi. Muista myös, että silloin olet sairastuessasi onnellinen, jos sukulaisiasi kiinnostaa hyvinvointisi. Ikävä sattuma on jos heitä ei kiinnosta, tai työttömyys ja sosiaalihuollon puute on ajanut heidät alkoholismiin.

Oletko koskaan miettinyt mitä ajattelisit, jos talosi syttyisi palamaan ja palokuntaa tilatessa sinun pitäisi ottaa käteen puhelinluettelo, kysellä kaikkien paikallisten toimijoiden palvelut ja hinnat läpi? Sellaista terveydenhuoltoa meille ollaan rakentamassa, eikä sinulta oikeasti kysytä mielipidettä haluatko sitä. Se vaan tulee!

Jos nyt tekee mielesi korkata ja vetää loppuikäsi viinaa, en paheksu...