tiistai 17. lokakuuta 2017

Minä myös

Viime päivien some on ollut sekä surullinen, että iloinen asia katsella. Me too -kampanja on tuonut esiin sen valtavan määrän mitä maailmassa on seksuaalista väkivaltaa ja häirintää. Kampanja  on yhdistänyt meitä ihmisinä ja luonut rintamaa joka taistelee tasa-arvon puolesta.

Kampanja on tuonut esiin myös jotain melko poikkeuksellista, mitä en ole aiemmin havainnut tapahtuneen, ja uskon että sillä on myös tervehdyttävä vaikutus yhteiskunnalle. Esiin on nimittäin tullut ihmisiä, jotka tunnustavat olleensa joskus niitä jotka ovat harjoittaneet seksuaalista häirintää ja katuvat tekojaan.

Tässä kohtaa minun on todettava, että siinä missä itse olen ollut seksuaalisen väkivallan uhri, olen myös joskus ollut ikävä kyllä se joka on harjoittanut seksuaalista häirintää. Kadun omalta osaltani niitä tekojani syvästi, eikä mikään mitä teen tai sanon, tuo minulle niihin oikeutusta. Samaan hengenvetoon totean, että parasta mitä yhteiskunta on minulle tarjonnut, on ollut kasvaa pois siitä kulttuurista, joka aikanaan antoi minulle vääristyneen maailmankuvan jossa sellainen oli sallittua.

33-vuotiaana on todettava, että maailma on muuttunut elämäni aikana valtavasti. Jo pelkästään täysi-ikäisyyteni aikana asenteet ja kulttuuri ovat muuttuneet. Saatan ehkä elää omassa kuplassani, mutta mielestäni säännöt siitä missä rajoissa ihmisen kuuluu liikkua ovat viimeisten vuosien aikana selkiytyneet huomattavasti.

Jos jokin voi olla tasa-arvoisuuden kannalta tärkeää niin se, että ihmiset jotka ennen ovat olleet tasa-arvoisuuden vihollisia katuvat tekojaan ja kääntyvät taistoon tasa-arvon puolesta. Me synnymme periaatteessa tasa-arvoisiksi, mutta meidän täytyy myös kasvaa ylläpitämään sitä periaatetta.

Parasta mitä elämä on minulle opettanut on ollut kunnioitus toisia ihmisiä kohtaan. Niille jotka nyt miettivät, että elämä seksuaalisesta häirinnästä vapaassa maailmassa on kapealla nuoralla kävelyä voin sanoa, että kun tälle nuoralle astuu, huomaakin sen olevan huomattavasti leveämpi tie kuin se jolla ennen käveli ja syrji muita ja heidän oikeuksia koskemattomuuteensa.

Meillä on vielä paljon matkaa siihen, että kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi yöllä kotiin kulkiessaan, mutta helvetti, me myös taistelemme sen edestä, että jonain päivänä se on mahdollista!