sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Runouden apartheidista

Matti Kuusela yllättää Aamulehdessä harvinaisen asiallisella Aki Salmelan haastattelulla. Jutusta täytyy kiittää, sillä runouden apartheidista ei valtamedioissa juuri koskaan kirjoiteta, mikä osaltaan on myös todiste apartheidin olemassaolosta.

Irvokkaasti tekisi mieli kysyä, että oliko Pentti Saarikoski todellakin niin ihmeellinen mies, että hänen kuolemansa jälkeen koko kirjallisuuden ala päätti, että runous on kuollut? Jotenkin tuntuu, että katujemme varsilta puuttuu enää seiniin maalatut Saarikosken naamakuvat, niin homofiilinen kultti olisi täydellinen.

En yleensä tykkää haukkua alimman yhteisen nimittäjän kautta ihmisryhmiä, mutta ns. altavastaajan asemasta koen tällä kertaa sen oikeutetuksi: proosallisen yksi määritelmä on muiden määritelmien seassa "mielikuvitukseton, arkipäiväinen, arkinen, ikävä tai tylsä".

Oma teesini runojen kirjoittamisesta kuuluu seuraavasti:

"Runojen kirjoittaminen on kuin yrittäisi siirtää jääkaappia yhdestä huoneesta toiseen avaimenreiän kautta."

Ja runojen kääntämisestä:

"Runojen kääntäminen on kuin yrittäisi siirtää jääkaappia toisesta huoneesta kolmanteen huoneeseen toisen avaimenreiän kautta siten, että ainoa tieto ensimmäisestä huoneesta on saatu ensimmäisen avaimenreiän läpi katsomalla."

Proosakirjallisuuden kirjoittamisessa saa käyttää ovia, nokkakärryjä ja kahta riskiä kaveria jääkaapin siirtämiseen. En sano, että proosakirjailijat olisivat tylsämielisiä, mutta sanoisin, että proosakirjailijan suurin taikatemppu on istumalihaksissa kirjainnappuloita painellessa. Pohjatyöt runouden ja proosan kirjoittajilla usein vaativat saman verran. Omaan seuraavaan runokokoelmaan olen lukenut kymmeniä kirjoja ja tutkimusartikkeleiden määrää en osaa edes arvioida.

Lukekaa proosaa, mutta pyytäisin teitä hetkeksi pysähtymään ja miettimään, että voisiko runous tarjota myös jonkin käsityskykyänne laajentavan näkökulman. Sellaisen jossa et ole ihan varma minkä seinän kirjoittaja on joutunut purkamaan ja kasaamaan uudestaan saadakseen jääkaapin tuotua sisälle.